Mange reisende og mangel på mannskap gir luftfartsbransjen store utfordringer på sommeren. Illustrasjonsfoto: Gettyimages.com

Europeisk bekymring for sommerens flytrafikk

Utfordrende sommertrafikk og påbegynte inspeksjoner fra Det europeiske arbeidstilsynet var tema da Parats nestleder Anneli Nyberg nylig deltok på styremøte i seksjonen for sivilfly i Den europeiske transportarbeiderføderasjon (ETF) i Wien.

Publisert Sist oppdatert

– En viktig sak var arbeidet som nettopp er påbegynt med inspeksjoner av de flygende fra Det europeiske arbeidstilsynet (ELA – European Labour Agency). Her kan vi i Parat også bidra i samarbeid med Luftfartstilsynet som utfør disse inspeksjonene i Norge, sier Nyberg.

Utfordrende sommertrafikk.

Også sommerens flytrafikk var tema på ETF-møtet. Sommeren er høysesong får luftfartsbransjen. Folk skal reise på ferie, og det gjør de gjerne med fly.

– Vi ser allerede at sommertrafikken synes å bli utfordrende for luftfarten. Akkurat som i fjor er det mangel på kvalifiserte ansatte i flere land og i flere kategorier. Det gjør avviklingen av flygningene sårbare, og det oppstår forsinkelser når det ikke er nok mannskap tilgjengelig, sier Nyberg.

Bakkeansattes arbeidsvilkår

Også en av sivilflyseksjonens underkomiteer, ETFs Groundhandling committee/komiteen for bakkepersonell, har avholdt møte. Komiteen behandler saker som er aktuelle for bakkeansatte i luftfarten.

Bakkeansatte er utsatt for arbeidsrelatert slitasjeskader og ulykker. Christof Schneider fra Fraport, som håndterer alle bakketjenester på Frankfurt lufthavn, gav ETF-komiteen innblikk i et pågående HMS-prosjekt. Schneider snakket blant annet om hvordan vi kan redusere skader blant ansatte som jobber med å laste og losse bagasje.

– Det er stor slitasje på de bakkeansatte og mange ulykker og skader som koster penger, både gjennom sykefravær og gjennom utstyr som blir ødelagt. Skader på fly koster fort veldig mye penger. Her vil alle tiltak som reduserer skadene være til det beste for bakkeansatte, men også for flyselskapene, sier Nyberg.

Powered by Labrador CMS