John Giæver: Ishavs-fangstmann, flytekniker, fagforeningsmann og eventyrer

NEKROLOG: John Giæver forlot oss søndag 4. juni 2023, 83 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

John Giæver var så mye. Ishavs-fangstmann, flytekniker, fagforeningsmann og eventyrer. Men for oss som jobbet sammen med ham i YS-forbundet PRIFO, senere Parat, var han en briljant forhandler, en strategisk forhandlingssjef og en inspirerende generalsekretær, - og først og fremst; en kjær kollega.

John Giæver var med på å starte YS-forbundet PRIFO i 1979, PRIFO vokste raskt og tok opp i seg stort og smått av klubber og foreninger i privat sektor som lette etter et samlende forbund og tilslutning til en hovedorganisasjon. John sørget for at YS fikk selvstendig partsforhold i en rekke tariffavtaler med NAF/NHO i privat sektor hvor LO hadde hatt "monopol" i årtier.

Det falt i John Giævers lodd å skulle sette små og nye foreninger og klubber i respekt hos motparten og hos meklingsmenn. Her fikk John hjelp av en medfødt begavelse i det å utstråle skråsikker selvtillit, galvanisert kampvilje og striglet besluttsomhet. At ord og ultimatum ikke alltid sto på det sikre fundament som John med innøvde fakter og raus patos visualiserte, fikk motparten sjelden innsyn i.

Noen gram med overdrivelse og litt dramaturgi hørte med i den rettferdige kamp, mente John. Og vi andre så – og lærte. Blant annet lærte vi om viktigheten av det å ikke stivne i vante spor. John Giæver så seg alltid rundt etter nye veier og nye utganger:

«Han utviklet seg stadig og var aldri forutsigbar. Han ble bare en bedre og bedre forhandler», mintes tidligere riksmeglingsmann Reidar Webster i et intervju.

John hadde en meget sterk tilknytning til båt og sjølivet. De siste 15 årene bodde han permanent i sin velholdte 50 fots store cabincruiser. Hver sommer ledet han trygt kortesjen av venners båter rundt i havnene i Skagerak.

Har man møtt og kjent John Giæver så har man blitt rikere som menneske. John var en fargerik person, en med fargeoverskudd til å fargelegge også omgivelsene rundt seg og til å sette små og store, muntre og frekke fargeflekker i minnet hos alle han støtte på. Han var av dem man fort tilga for av og til å ha begrenset interesse for sin samtalepartners historier - rett og slett fordi Johns historier alltid var så mye, mye bedre. Han fortalte dem gjerne. Med glød, raushet og humor.

Utallige krav og tariffavtaler har han skrevet. Men vi vil først og fremst huske fargene han malte med, fortellerkunsten han dyrket og gleden han viste over samvær og samtale. Skulle det mot formodning være slik at St. Peter ved Himmelporten nøler litt, så kommer John til å snakke ham trill rundt og tre inn i saligheten mens portvokter Peter kroer seg i latter over Johns historier og kommentarer.

Fred over Johns gode minne!

Unn Kristin Olsen, forbundsleder i Parat

Trond Reidar Hole, generalsekretær i Parat

Per Jostein Ekre, forbundsadvokat i Parat

Powered by Labrador CMS