Advokat i Parat, Thore Eithun Helland, gir Parats medlemmer gratis rettsråd om saker som ikke angår arbeidsforholdet. Han mener man kan spare store summer på å benytte seg av denne medlemsfordelen. Foto: Helene Husebø

Kan spare 30 000 kroner på gratis rettshjelp

Visste du at medlemmer av Parat har tilgang på gratis rettshjelp hvert år? For noen kan dette bety en besparelse på hele 30 000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Medlemmene i Parat kan nyte godt av mange medlemsfordeler. En av de minst kjente, som de kanskje kan være best tjent med, er muligheten til å benytte seg av to times fritt rettsråd i saker som ikke angår arbeidsforholdet. Ifølge advokat i Parat, Thore Eithun Helland, er det ingen hemmelighet at det koster å benytte seg av advokat- og juristtjenester.

– En advokat kan fort ta 2500 kroner timen for sitt arbeid. Dette kan bli dyrt for de fleste, og nettopp derfor har vi et stort ønske om at våre medlemmer skal få øynene opp for muligheten de har hos oss. Hvert eneste år kan medlemmene våre få to times gratis rettshjelp, sier Helland.

Medlemmer kan spare 30 000 kroner

Helland tror en av de største fordelene ved å benytte seg av fri rettshjelp gjennom Parat er at medlemmer potensielt kan spare store summer.

– Vi jobber på en måte som kan sikre at man kanskje ikke trenger å bruke en dyr, ekstern advokat. Bare det at man får mulighet til å gjøre ting selv, etter råd fra oss, kan føre til at flere sparer både 20 000 og 30 000 kroner, sier Helland.

For å få tilgang til to times fritt rettsråd i året trenger man kun ha vært medlem i Parat i tre måneder eller lenger. Medlemskontingenten er ifølge Helland da det eneste man må betale for å benytte deg av denne muligheten.

– Folk kan få hjelp for store summer til en lav pris på denne måten. De som bruker denne fordelen, sparer ofte inn kontingenten sin, og vel så det, for en stund fremover, sier han.

Mye kan løses på en time

Helland har erfart at mye kan løses på kort tid, så lenge man går riktig frem.

– På en time kan jeg ha hatt en hyggelig prat med medlemmet som trenger hjelp, samt satt opp testamentet og sendt det over på e-post. Jeg prøver å svare så raskt jeg kan. Medlemmer som kontakter oss, får som regel høre fra oss samme dag, sier Helland.

Han mener den årlige timen er utmerket med hensyn til å identifisere problemstillinger og gi veiledning som hjelper medlemmer å komme videre.

Flere og flere benytter seg av rettshjelp

Helland har arbeidet i Parat i over sju år. Han har vært med på å videreføre tilbudet om fritt rettsråd og kan fortelle at tilbudet stiger i popularitet hvert eneste år.

– Da jeg først startet, fikk vi vel om lag 150 henvendelser fra medlemmer. I dag ligger vi på rundt 600 i året. Vi håper enda flere vil kontakte oss og bruke dette medlemsgodet, sier Helland.

Parat-advokaten tror folk flest ikke tenker på juss eller juridiske problemstillinger frivillig, men når et problem oppstår, endrer dette seg.
– Når man først har havnet i en utfordrende knipe, begynner man kanskje å grave og lete etter løsninger i jussen. Da er det nok en del av våre medlemmer som husker at dette tilbudet eksisterer, sier han.

Ber folk søke preventiv assistanse

Selv om de fleste problemer oppstår uforutsett, har Helland en klar oppfordring til Parats medlemmer: Han mener de bør bruke rettshjelpstimen før problemet oppstår.

– Før du slipper en håndverker inn i huset ditt, må du sikre deg at det er underskrevet en god standardkontrakt. Tror du det blir tvist mellom din nye kone og dine voksne barn dersom du dør først, bør du få satt opp et gjensidig testament. Er det demens i familien, bør både dine foreldre og du selv sette opp en fremtidsfullmakt. Det er ekstremt verdifullt å jobbe for å hindre konflikter senere, mener Helland.

Nei, du kan ikke spare opp timene dine

Har du vært medlem i Parat lenge, har du også hatt tilgang på gratis rettshjelp lenge. Likevel presiserer Helland at medlemmer ikke kan spare opp timene dersom de ikke brukes.

– Tilbudet om to fri rettrådstimer i året vil ikke akkumuleres dersom du ikke bruker den. Noen velger derfor å ta imot hjelp fra oss mot slutten av året, dersom de trenger mer enn to timer. Da kan vi nemlig hjelpe deg igjen på nyåret, ikke lenge etter forrige time, sier Helland.

Han forteller at man heller ikke kan donere bort timene sine til andre, men at de kan hjelpe til i andres saker dersom saken også angår deg.

– Dette er et tilbud som gjelder våre medlemmer. Likevel har vi også hjulpet nær slekt i visse tilfeller, selv om slekta ikke er medlem i Parat. Her kan det være snakk om situasjoner hvor man eksempelvis skal tegne fremtidsfullmakt for foreldre til et medlem, eller hjelpe en samboer i en situasjon hvor medlemmet også er innblandet, sier Helland.

Fremover håper han flere får øynene opp for rettshjelpen Parat tilbyr, slik at han og de andre i den juridiske avdelingen kan hjelpe flere.

– Jeg gjør dette arbeidet med entusiasme og glede. Ingen medlemmer må føle at deres problem ikke kan drøftes med oss. Vi vil at de skal ta kontakt, slik at vi kan gjøre deres hverdag enklere, avslutter Helland.

Powered by Labrador CMS