Lønnsoppgjøret 2024

Streikeklare ansatte ved Andersen Mekaniske Verksted.

Klare for streik fra mandag morgen

Mandag morgen kan rundt 1000 Parat-medlemmer bli tatt ut i streik. Ved Andersen Mekaniske Verksted i Flekkefjord er de ansatte klare for å ikle seg streikevestene.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Hva er frontfagsoppgjøret?

Ved alle lønnsoppgjør i Norge forhandler konkurranseutsatt industri først. Dette kalles frontfagsoppgjøret. 

Resultatet fra frontfagsoppgjøret legger rammer for de kommende lønnsoppgjørene.

Frontfagsmodellen, sammen med resten av lønnsdannelsen i Norge, skal sørge for at vi får en sunn lønnsutvikling og forhindre en såkalt lønns- og prisspiral.

Midnatt lørdag 6. april går meklingsfristen for årets frontfagsoppgjør ut. Har ikke partene blitt enige innen den tid, blir det streik fra mandag morgen.

Ved Andersen Mekanisk Verksted i Flekkefjord er de ansatte klokkeklare i sitt krav.
– Vi forventer reallønnsvekst i år. Vi regner med å få gjennomslag for kravene våre i årets oppgjør. De siste årene har det vært høy prisstigning, men ikke tilsvarende lønnsvekst, sier tillitsvalg Rune Sand ved Andersen Mekaniske.

Han sier reallønnsvekst er det viktigste i årets oppgjør.
– Økt kjøpekraft er viktig ved hvert lønnsoppgjør, men det er ekstra viktig i år med tanke på det økonomiske bakteppet med høy renteoppgang, sterk prisvekst og økende forskjeller, sier Sand.

Lønnsoppgjørets balansekunst

Utregninger har vist at det ikke har vært reallønnsvekst på sju år for vanlige lønnsmottakere. Mye av grunnen har ligget i at det har blitt bommet kraftig på anslagene for prisveksten, spesielt de siste årene. Det har gjort at prisene har steget mer enn lønningene, skriver Fri Fagbevegelse.

I år er det altså store forventninger til et godt oppgjør. Men blir lønnstilleggene høye nok, har det en bakside. Et svært godt lønnsoppgjør med kraftig lønnsvekst vil drive bedriftenes kostnader opp, og prisene kan øke enda mer. For å dempe inflasjonen skrus styringsrenta opp i et forsøk på å stramme inn på pengebruken og dempe prisveksten. Det er rett og slett et grep for å trekke inn kjøpekraft fra husholdningene.

Dette er følger av hva vi kaller en lønns- og prisspiral. Det er dog lite sannsynlig at vi får en slik i Norge, siden vi har den lønnsdannelsen vi har med frontfag og trepartssamarbeidet. Sistnevnte består av arbeidstakersiden, arbeidsgiversiden og staten.

Du kan lese mer om lønnsoppgjør, renter og prisvekst i denne saken fra 2023.

Ansatte klare for streik

Det er om lag 60 Parat-medlemmer ved Andersen Mekaniske Verksted. 50 av disse vil bli tatt ut i en eventuell streik mandag morgen. Det vil med andre ord bli svært merkbart. 

Sand forteller om god stemning trass den overhengende streikefaren.
– Vi står klare, og vi har en bra dialog med ledelsen her. Det er god tone både mellom ansatte og med ledelsen, sier Sand.

Men han innrømmer at stemningen er preget av litt blandede følelser. For det ligger en tydelig spenning i lufta.
– Vi er litt spente, ingen av oss har noensinne vært i streik før. Det har vært nære på tidligere, men vi har aldri blitt tatt ut, så dette er en helt ny situasjon for oss alle, sier Sand.

Men selv om det er en ny situasjon, er kampviljen på plass – og streikevestene ligger klare.
– Vi er så beredt som vi kan få blitt, lover Sand.

Powered by Labrador CMS