Foto: Ulrik Øen Johnsen
Foto: Ulrik Øen Johnsen

Tap i Arbeidsretten for Parat

I saken mellom Norwegian Pilot Union i Parat og arbeidsgiver Norwegian Pilot Services Norway representert av NHO, vant Parat ikke frem med sin påstand om at det forelå brudd på pilotavtalen.

Publisert Sist oppdatert

Saken handlet om frikjøp av tillitsvalgte, hvilken fagforening arbeidsgiver ser på som relevant for tillitsvalgtrollen og forståelsen av tariffavtalen som ligger til grunn for fagforeningsarbeid til pilotene i Norwegian.

Parats påstand var at det forelå brudd på pilotavtalen i Norwegian da selskapet i perioden juni 2020 til mars 2022 nektet å frikjøpe tillitsvalgte og piloter til flyfaglige oppgaver som fagforeningen prioriterte gjennom interesser i Pilotforbundet i Parat. I tillegg krevde Parat at Norwegian skulle etterbetale berørte medlemmer nektet frikjøp til tillitsverv i perioden 1. mars 2021 til 1. mars 2022.

Norwegian og NHO mente på sin side at tillitsvalgte som har vært aktive i Pilotforbundet ikke kunne etterbetales, da de har utført fagforeningsarbeid som «fremmer vilkår for norske piloters rettigheter generelt, og som ikke har noe med arbeidsgivers virksomhet å gjøre». Dette fikk de også medhold for i retten, med fire mot tre i flertall blant sakens dommere.

Powered by Labrador CMS