Pilotleder: regjeringen må stille krav til SAS

Regjeringen Solberg sviktet, nå må regjeringen Støre rydde opp, det sier leder for Pilotforbundet i Parat, Oddbjørn Holsether som ber regjeringen stille tydelige krav overfor SAS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Holsether sier Norge og Norden framheves som et forbilde når det gjelder arbeidsliv og velferd. Denne suksessen skyldes i stor grad den nordiske modellen, en modell basert på tillit og samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene.

– Da vi ble rammet av en pandemi som i stor grad satte norsk og internasjonal luftfart på bakken, hadde vi en utstrakt dialog med regjeringen Solberg og partiene på Stortinget. Vår klare anbefaling var at myndighetene måtte legge inn klare krav og forutsetninger for å stille med økonomiske støtteordninger overfor luftfartsbransjen. Dette rådet valgte regjeringen Solberg å se bort fra, nå ser vi konsekvensene, sier Holsether som ber regjeringen Støre rydde opp.

Mener staten må stille høyere krav

Lederen for Pilotforbundet sier det må være en forutsetning at selskaper som får økonomisk hjelp fra staten, forholder seg til etablerte spilleregler i norsk arbeidsliv, og at man ikke ved hjelp av trusler og kreative selskapskonstruksjoner prøver å organisere seg bort fra de forpliktelsene man har overfor egne ansatte, slik han mener SAS nå prøver å gjøre.

– Det bør være en selvfølge at norsk flyproduksjon betjenes av selskaper og ansatte med hjemmebase i Norge. På samme måte må det være en forutsetning av økonomisk bistand til kriserammede selskaper ikke brukes til å etablere konkurrerende virksomhet i andre land, undergrave etablerte spillereglene i norsk arbeidsliv. eller vanvittige bonusordninger for ledelsen, slik vi så i Norwegian for en tid tilbake, sier Holsether.

Pilotlederen sier dette er noe som ble tydelig formidlet til den forrige regjeringen under pandemien, uten at det ble fulgt opp.

– Vi har derfor fulgt opp med en ny anmodning til næringsministere og samferdselsministeren i dag, og jeg forventer vel at den sittende regjeringen følger opp med tydelige tilbakemeldinger til ledelsen i SAS, sier Holsether.

RED: Kommentaren er forelagt Høyre og pressekontakt for Erna Solberg som har fått anledning til kommentar. Det samme er forelagt Nærings- og fiskeridepartementet, der næringsminister Jan Christian Vestre har fått anledning til å kommentere Holsethers uttalelser.

Powered by Labrador CMS