Jan Levi Skogvang synes det er trist og absurd at de nå er i konflikt Foto: Trygve Bergsland
Jan Levi Skogvang synes det er trist og absurd at de nå er i konflikt Foto: Trygve Bergsland

Pilotleder: Veldig trist og absurd

En skuffet leder av SAS Norge Flygerforening (SNF) i Parat, Jan Levi Skogvang, sier til E24 at det er veldig trist at de nå er i streik.

Publisert Sist oppdatert

– Det er litt absurd. Jeg klarer nesten ikke å ta inn over meg at det skulle ende her, sier han.

I følge E24 mener flere av fagforeningslederne i SAS at selskapets ledelse flyttet målsnoren flere ganger underveis i forhandlingene. Fagforeningene er skeptiske til løsninger som de mener vil uthule arbeidstakernes rettigheter.

– Vi har vært veldig klare på hvor langt vi har vært villige til å gå, sier Skogvang.

Svikefullt

På spørsmål fra E24 om de er reelt bekymret for jobbene deres, og om de skal få fyken og bare ansette i datterselskapene Connect og Link, svare Skogvang:

– Hvis jeg skal være helt ærlig så tror jeg det er mange i SAS som på en måte gjerne kunne tenkt seg å bli jobbe et annet sted. Det er ingen tillit, det har vært veldig mye de siste årene som gjør at folk er rasende, og heller kanskje tenker seg et alternativ for på en måte å begynne på nytt.

Han er fortvilet over måten ledelsen har behandlet pilotene på etter coronakrisen. Mange piloter mistet jobben da selskapet nedbemannet under krisen, og fikk den ikke tilbake etter pandemien.

– Det oppleves veldig usolidarisk, illojalt og svikefullt fra ledelsens side, sier Skogvang til E24.

Skogvang er preget av situasjonen, og uttrykker støtte til tidligere utspill om at de ikke vil vike i prinsippene knyttet til arbeidstakeres rettigheter.

– Det er sagt tidligere at det er viktigere med den skandinaviske modellen og et ordentlig arbeidsliv enn at SAS overlever, sier han.

– Det er kanskje mye riktig i det, legger han til.

Skogvang opplyser til E24 at Parat-foreningen har penger i streikekassen og dermed tåler en streik.

For dyre for SAS

Leder Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening (NSF), som er en del av LO, mener at pilotenes vilkår har vært presset i mange år, og at de er svært konkurransedyktige.

– Vi har tilbudt SAS-ledelsen Norwegian-pilotenes vilkår, de er for dyre for SAS. Vi kunne gjort det samme med Ryanair-pilotenes vilkår, det hadde også vært for dyrt for SAS. SAS har satt et besparingsmål på 30 prosent på de allerede konkurransedyktige vilkårene, og det er helt urealistisk, sier han.

Les også Jan Levi Skogvangs kommentar: Konflikten i SAS: Alvorlige tillitsbrudd fra ledelsen

Powered by Labrador CMS