Unn Kristin Olsen. Foto: Vetle Daler

Alle i staten skal få jobbe til de er 70

Regjeringen vil oppheve plikten til å slutte ved oppnådd særaldersgrense og vil la alle statsansatte jobbe til de blir 70 år. Da må det følge pensjonsopptjening med, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver femte statsansatte har i dag en særaldersgrense på enten 60, 63 eller 65 år, noe som gjør at de må pensjonere seg før de fyller 70.

Om kort tid sender regjeringen ut et forslag på høring som vil fjerne disse grensene, melder TV 2.

– I dag er det veldig mange ansatte som blir tvunget ut i pensjon, mens de egentlig føler at de har lyst og kapasitet til å fortsette å jobbe. Det skal de nå få lov til, hvis de vil, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Positivt

Parat har rundt 10 000 medlemmer i staten, og mange av disse er omfattet av reglene om særaldersgrenser. Parat-leder Unn Kristin Olsen sier hun er glad for at regjeringen nå åpner opp for at statlige ansatte med særalder kan stå lengre i sin stilling om de ønsker det.

– Dette har Parat jobbet lenge for, det er svært mye kritisk kompetanse som forsvinner ut av de ulike etatene tidligere enn nødvendig, sier hun til Parat24.

Må opptjene pensjon

Forslaget innebærer ifølge TV 2 ikke at de som velger å jobbe til de er 70 år, får mer i pensjon. Det får Parat-leder Unn Kristin Olsen til å reagere. Hun understreker at Parat fortsatt kommer til å kreve at man skal opptjene pensjon så lenge man er i ordinært arbeid

– Dette prinsippet fraviker vi ikke, så jeg regner med regjeringen også vil se på viktigheten av dette, for å beholde kompetente arbeidstakere lengre i jobb, sier hun.

Godt tiltak

Lederne for Parat forsvar og Parat politiet er enige med forbundslederen.

– Dette er et godt tiltak. All den tid det er frivillig så vil den enkelte få muligheten til selv å ta de valg som passer best for seg og sine, sier Einar Kaldhol i Parat politiet. Han er også klar på at er et krav at det opptjenes pensjon.

Det samme er Johan Hovde, leder i Parat forsvar.

– Det må være en forutsetning at om du står lengre i jobb, så opptjener du mer i pensjon, sier han.

Fysisk og psykisk belastning

Parat forsvar har både sivilt og militært ansatte som medlemmer. Hovde sier at særaldersgrenser henger nøye sammen med den jobben som skal utføres.

– Her handler det både om fysisk og psykisk belastning over tid. Skal vedkommende fortsette i samme stilling eller blir det snakk om annet arbeid? spør han.

Powered by Labrador CMS