: Fv ThsFs leder, Anne-Gro Årmo, forhandler i Parat, Tonje Krakeli Sveen og forhandlingssjef John Frammer og spesialrådgiver Lin Muus Bendiksen fra tannlegeforeningen, er klare for forhandlinger. Foto: Marianne Baksjøberg/Parat.

Forhandlingsstart for private tannhelsesekretærer

Torsdag starter forhandlingene om ny mønsteravtale for privatansatte tannhelsesekretærer.

Publisert Sist oppdatert

Virke har sagt opp samarbeidsavtalen med tannlegeforeningen. Av den grunn har Tannlegeforeningen valgt å forhandle mønsteravtalen selv, direkte med foreningene som representerer tannhelsesekretærene.

Forhandlingene foregår mellom Parat og Tannlegeforeningen.

Forhandler i Parat, Tonje Krakeli Sveen, sier at utsettelsen av forhandlingene ikke får betydning for lønnsreguleringen.

– Så snart vi er i mål med forhandlingene, vil den avtalte lønnsøkning bli etterbetalt fra avtalt dato, sier Sneen.

Forventer det samme som i kommunal sektor

Leder av ThsF, Anne-Gro Årmo, forventer at lønnsoppgjøret i privat sektor får samme økonomiske ramme som i kommunal sektor.

– Oppgjøret i kommunal sektor endte på 3,8 prosent, og vil fikk gjennomslag for en solid økning av begynnerlønnen. Det er helt nødvendig, siden vi sliter med å rekruttere til yrket, sier Årmo.

Mønsteravtale – ingen vanlig tariffavtale

Mønsteravtalen mellom tannlegeforeningen og Parat er en anbefalt avtale. Dette innebærer at partene oppfordrer medlemmene til å ta denne i bruk. Men det er mulig å inngå mønsteravtalen som en tariffavtale.

– Det må kreves på den enkelte klinikk, sier Årmo, og anbefaler medlemmer i privat sektor om å ta kontakt for å få avtalen gjort gjeldende.

De fleste følger lønnsbestemmelsene

Årmo sier at hennes inntrykk er at de alle fleste private klinikker følger minstelønnsbestemmelsene i mønsteravtalen.

– Det er mange andre bestemmelser i avtalen som ikke alle følger, blant annet er det fortsatt en del tannhelsesekretærer som ikke har den femte tariffestede ferieuken. Hvis avalen inngås som tariffavtale, er den femte ferieuken en av fordelene som følger med, sier Årmo.

Powered by Labrador CMS