Norge skal jobbe for at alle, uavhengig av kjønn har rett og mulighet for å bestemme over sin egen kropp og sin fremtid, sier Espen Barth Eide. Foto: Cornelius Poppe/NTB.

Handlingsplan for kvinnerettigheter

Norge lanserer mandag, en internasjonal handlingsplan for likestilling og kvinnerettigheter. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier Norge skal vi bidra til at verden blir mer likestilt, og dermed mer rettferdig.

Publisert Sist oppdatert

Planen, som heter «En rettferdig verden er en likestilt verden», skal vise hvordan styrking av kvinners rettigheter også er viktig i arbeidet med bevaring av biologisk mangfold og klima.

Utviklingsministeren legger frem planen

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) legger fram flere tiltak som skal bidra til at alle har tilgang til prevensjonsmidler og trygg abort.

– I lys av økende motstand, er det viktigere enn noen gang å støtte seksuell og reproduktiv helse og rettigheter slik at menneskerettighetene respekteres og gjelder for alle. Norge vil fortsette å være en global forkjemper for at jenter og kvinner skal få bestemme over sin egen kropp, sier hun.

Tvinnereim legger frem flere tiltak som skal bidra til internasjonal aksept for seksuelle rettigheter og at ingen utsettes for seksualisert og kjønnsbasert vold, tvangsekteskap eller kjønnslemlestelse.

– I lys av økende motstand er det er viktigere enn noen gang at menneskerettighetene respekteres og gjelder for alle. Norge vil fortsette å være en global forkjemper for at jenter og kvinner skal få bestemme over sin egen kropp, sier hun.

Rett til anstendig arbeid og fagorganisering

Handlingsplanen beskriver også hvordan Norge skal jobbe for at alle har rett og mulighet til anstendig arbeid og fagorganisering, rett til å arve og eie og har tilgang til økonomiske ressurser og finansielle tjenester.

– Norge skal jobbe for at alle, uavhengig av kjønn har rett og mulighet for å bestemme over sin egen kropp og sin fremtid i et liv fritt for vold og med like økonomiske og politiske rettigheter, sier Espen Barth Eide.

Powered by Labrador CMS