Anne-Gro Årmo og Bjørn Are Sæther er Parats representanter i YS forhandlingsutvalg for kommunal sektor. Foto: Trygve Bergsland.

Ny hovedavtale for KS for 2024-25

Hovedavtalen er reforhandlet med få endringer. Partene er enige om at de sammen skal se på behovet for å utvikle tillitsvalgtes rettigheter og rammevilkår.

Publisert Sist oppdatert

Den nye hovedavtalen for KS-området gjelder fra 01.01.2024 til 31.12.2025. Det er lagt inn noen viktige presiseringer i selve hovedavtalen, ellers er de fleste punkt i tidligere protokolltekst videreført. – Det er positivt at det nå er presisert i hovedavtalen at det skal være drøftinger før man fastsetter antall frikjøp av tillitsvalgte. Dette fordi våre tillitsvalgte i mange tilfeller opplever at arbeidsgiver ønsker å legge seg på minimumsnivå uten at det er foretatt reelle drøftinger, sier forhandler i Parat, Bjørn-Are Sæther.

Partsarbeid i perioden

Partene er enige om et sentralt partsarbeid i perioden som skal se nærmere på hovedavtalens bestemmelser og diskutere behovet for å utvikle tillitsvalgtes rettigheter og rammevilkår. Videre skal man drøfte aktuelle problemstillinger knyttet til praktisering av hovedavtalen.

Partene har i inneværende periode oppdatert hovedavtaleveilederen og utarbeidet en felles digital opplæring.

– Der er bra at det presiseres at arbeidsgivere, ledere og tillitsvalgte på alle nivå skal ha opplæring i hovedavtalen. Dette fordi man ofte opplever at det skorter på kunnskap om hovedavtalen blant en del ledere. Vi sørger jo selvsagt for at våre tillitsvalgte på alle nivå er godt skolert, sier Sæther.

Partene sentralt skal også etablere et sentralt samarbeid knyttet til digitalisering og vurdere betydningen av dette i den kommende perioden. Målsettingen er å finne gode løsninger og etablere en arena mellom partene for regelmessig orientering og dialog.

Dette er nytt

*Det blir presisert at opplæringen av ledere og tillitsvalgte skal finne sted på alle nivåer (Del B § 1-5).

*Det presiseres a i frikjøpsbestemmelsene i § 3-3 bokstav c at frikjøpet skal fastsettes etter drøftinger.

*Digitalisering er inntatt i del C § 7 som et av flere punkter som må skje gjennom samarbeid mellom de ansatte og bedriften.

God opplæring viktig

Avtalen gir tydelige føringer for hvordan det lokale partssamarbeidet skal foregå. YS Kommune ser at det i praksis ikke alltid fungerer etter hensikten. For at hovedavtale skal fungere godt lokalt, er det er viktig at både arbeidsgiver og de tillitsvalgte setter seg inn i hovedavtaleveilederen og den felles digitale opplæringen i hovedavtalen i KS.

Felles digital opplæring i hovedavtalen i KS

Fem opplæringsvideoer fra i høst gir tillitsvalgte og arbeidsgivere mer kunnskap om hovedavtalen for KS.

Du finner opplæringsvideoene HER

Hovedavtaleveilederen

Veilederen er et nyttig hjelpemiddel til å forstå bestemmelsene i Hovedavtalen.

https://www.ks.no/fagomrader/lonn-og-tariff/hovedavtalen/hovedavtaleveileder/

Last ned protokoll og vedlegg til forhandlingsprotokoll

Powered by Labrador CMS