Parat-advokat Thore Eithun Helland trakk 140 Parat-medlemmer til medlemsmøte om fremtidsfullmakt.

Stor interesse for å lære om fremtidsfullmakt

Hva skjer hvis jeg blir så svekket at jeg ikke lenger er i stand til å ivareta mine interesser? Torsdag fikk 140 Paratmedlemmer god innsikt i hva fremtidsfullmakt er og hvorfor det er smart å ha en fremtidsfullmakt.

Publisert Sist oppdatert

Advokat i Parat Thore Eithun Helland anbefaler alle å lage en fremtidsfullmakt. Han har deltatt på flere medlemsmøter rundt om i landet for å informere om fremtidsfullmakt.

Hvis du ikke lenger er i stand til å ivareta dine interesser er hovedregelen at Statsforvalteren oppnevner en verge. Men med en fremtidsfullmakt kan du selv bestemme hvem som skal ivareta dine økonomiske og personlige interesser.

En fremtidsfullmakt kan omfatte ivaretakelse av personlige og/eller økonomiske interesser. Den kan for eksempel omfatte retten til å disponere konto og eiendeler, betale løpende utgifter og gjeld, selge eiendom og gi bort gaver og forskudd på arv. Hvis statsforvalteren oppnevner en verge, kan ikke vergen rå over større verdier enn 2G, altså to gangs folketrygdens grunnbeløp. Alt annet må man søke Statsforvalteren om.
Uten fremtidsfullmakt må en verge søke Statsforvalteren hvis huset eller hytta skal selges, eller forskudd på arv skal deles ut.

Verdiene kan forsvinne 

Hvis du for eksempel havner på sykehjem, og bodde alene, kan du risikere at hjemmet ditt blir stående ubebodd og forfalle. Arvingene dine får ikke gjort noe før du dør, og verdien kan forringes.

"Låst i felles bolig" 

Hvis ektefellen eller samboeren din ikke lenger kan ivareta sine interesser og vedkommende ikke har fremtidsfullmakt, kan vedkommende bli låst i felles bolig hvis Statsforvalteren ikke gir tillatelse til salg.
Advokat Marianne Aarbakke i Huseierne sier i en artikkel på huseierne.no at mange opplever det som en stor påkjenning å måtte søke Statsforvalteren om alle større økonomiske disposisjoner.
– Lang saksbehandlingstid og uvisse utfall tærer på de pårørende, sier Aarbakke.

 

Powered by Labrador CMS