Strømprisutvalget leverte torsdag rapport om kraftmarkedene i Europa og Norge til Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: GettyImages.

Strømprisutvalg: – Energisituasjon er sårbar til minst 2025

Torsdag la det regjeringsoppnevnte strømprisutvalget frem vurdering av den ekstraordinære situasjonen i kraftmarkedene de siste to årene. Ifølge utvalget vil det være en sårbar energisituasjon i Europa i minst to år til, blant annet som følge av at tilførsel av russisk gass til Europa ble kraftig redusert etter sabotasje på Nord Stream-gassledningen.

Publisert Sist oppdatert

Strømprisutvalget ble opprettet i februar 2023. Ekspertutvalget har vært ledet av administrerende direktør Inge Røinaas Gran i Sintef Energi. Hovedoppgaven til utvalget har vært å vurdere hvilke tiltak på kort og lang sikt som kan sikre strømforbrukere lavere og mer forutsigbare priser, innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen.

Strømprisutvalget kommer ikke med anbefalinger til politiske grep, men gjennomfører en omfattende og grundig analyse av kraftsituasjonen, framtiden og tilgjengelige virkemidler.

Kraftmarkedene er i endring, som følge av både energiomstillingen i Europa og utvikling i norsk kraftproduksjon og kraftforbruk. En rekke analyser tyder på en kraftig økning i kraftforbruket i Norge i årene som kommer, skriver utvalget i rapporten som ble offentliggjort torsdag.

Olje- og energiminister, Terje Aasland, sier det har vært viktig for regjeringen med en gjennomgang av prinsippene for prissetting i kraftmarkedet.

– Med bakgrunn i den ekstraordinære perioden i kraftmarkedene var det viktig for regjeringen å få en grundig gjennomgang av fordeler og ulemper med dagens prinsipper for prisfastsettingen i ulike deler av kraftmarkedet, sier Aasland i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS