– Trengs et fagarbeiderløft

I foreslått statsbudsjett for 2024 vil regjeringen gi to milliarder mer til sykehusene, mer penger til psykisk helse og rus og 1500 heldøgns omsorgsplasser. I tillegg styrkes arbeidet for bedre utnyttelse av helsepersonell med nær 58 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Forbundsleder i Farmasiforbundet, Bodil Røkke, sier det er positivt at regjeringen styrker satsningen på bedre utnyttelse av helsepersonell. Forbundet har tidligere pekt på behovet i helsetjenesten for å nytte seg mer effektivt av autorisert helsepersonell. Blant annet at apotekteknikere i større grad må få ansvar til å utøve fagkompetansen sin i apoteket.

Fagarbeidere representerer grunnplanken i vår felles helse- og omsorgstjeneste, og vi er enige i at det trengs et fagarbeiderløft for å møte utfordringen med mangel på helsepersonell. Apotekteknikeren er definitivt en del av denne arbeidsstyrken. All fokus på fagarbeideren, riktig oppgavedeling og oppfølging av helsepersonellkommisjonens anbefaling er potensielt positivt, sier Røkke.

Trenger forutsigbare rammevilkår

Samtidig peker Røkke på at dyrtiden også rammer apotekene. Det krever forutsigbarhet og rammevilkår for bransjen som er bærekraftige.

– Med økte utgifter uten særlig reguleringer knyttet til inntektssiden i apotek, ligger det i kortene at de må redusere utgiftene. Da er det dessverre nærliggende å tro at det reduseres i antall helsepersonell, at de stenger i Apotek, eller at man må finne andre kreative måter å innhente tapte inntekter på som ikke er like formålstjenlig med tanke på samfunnsoppdraget vårt, sier Røkke.

Satser på bedre utnyttelse av helsepersonell

Det har for regjeringen vært en satsning på å utnytte helsepersonell mer effektivt. Etter at helsepersonellkommisjonen la frem en utredning om ressursbruk, kompetanse i helsetjenesten, lanserte regjeringen prosjektet Tørn i kommunesektoren, for bedre utnyttelse av ressurser.

Prosjektet har nå fått 30 millioner kroner ekstra, for å styrke arbeidet. Totalt er det satt av 57,9 millioner kroner til effektivisering i helsetjenesten.

– Vi må legge til rette for bedre bruk av sykepleiere, helsefagarbeidere, leger og øvrige personellgrupper i vår felles helsetjeneste. Derfor vil vi bruke 57,9 millioner kroner på en mer effektiv organisering og riktig oppgavedeling, sier omsorgsministeren om det foreslåtte statsbudsjettet for 2024.

I tillegg ønsker regjeringen å bruke 20 millioner på å redusere kostnaden for helsepersonell med utdanning fra utlandet som søker autorisasjon i Norge.

Powered by Labrador CMS