Vekterne og sikkerhetskontrollørene ved Oslo Lufthavn Gardermoen er blant dem som står i front og ivaretar sikkerheten under dagens vanskelige situasjon. Bildet ble tatt før regelen om 2 meters avstand ble innført. Foto: Martine Prytz

Vekterne og sikkerhets­kontrollørene i front

Antall permitterte vektere og sikkerhetskontrollører eskalerer. Tillitsvalgte mener yrkesgruppens kompetanse ikke disponeres godt nok under dagens omstendigheter, og mener det viktige arbeidet som utføres fortjener større anerkjennelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Nokas AS alene er nå 583 ansatte permittert. Hovedtillitsvalgt for Parat i Nokas og leder for Hovedflyplassutvalget, Hege Charlotte Jacobsen, og hovedtillitsvalgt for Parat i Nokas, Christian Svensen, mener det er trist å se at kompetansen som innehas av vektere og sikkerhetskontrollører ikke disponeres godt nok under dagens omstendigheter.

– Det føles urettferdig. Det er kjempesynd at så mange har blitt permittert. Samtidig mener vi at vekterne kunne blitt tatt i bruk til andre oppdrag slik det er nå, sier Svensen.

Jacobsen er enig.

– Spesielt ved hovedflyplassen Oslo Lufthavn Gardermoen kunne man latt sikkerhetskontrollørene, som alt kjenner flyplassen, ta ekstrabestillingen av grensekontroll, som Heimevernet med nesten 100 mennesker utfører i dag. Nokas Aviation tilbød tjenesten, og oppdraget endres mulig i disse dager, så antallet fra Heimevernet kan potensielt også økes. Det virker urimelig at vi permitterer folk som kjenner jobben og flyplassen, mens det leies inn ukjente til delvis samme oppdrag, sier hun.

Svensen trekker frem viktigheten av vekternes synlighet i samfunnet.

– Vekternes tilstedeværelse i bybildet blir også ekstra viktig i denne perioden, når politiet sliter med bemanning som følge av karantene, påpeker han.

Fungerende hovedtillitsvalgt i Securitas, Alexander Danielsen, forteller også om en fortvilende situasjon for sine medlemmer.

– Vi får henvendelser fra medlemmer som har mottatt beskjed om at de blir permitterte, og som er fortvilet. Samtidig har vi fått god informasjon fra ledelsen. Men vi håper selvfølgelig at ting snart går tilbake til normalen, sier han.

Parat-leder Unn Kristin Olsen ønsker å rose vekterne og sikkerhetskontrollørene som nå står i front og ivaretar samfunnsviktige oppgaver.

– De fortjener heder for å sørge for sikkerhet i samfunnet i det som er en tøff situasjon. Med bekymring for både smitte og permittering hengende over seg, gjør de virkelig en innsats for å ivareta folks trygghet, både i denne vanskelige perioden, og ellers, sier Olsen.

Jacobsen mener både sikkerhetskontrollørene og vekterne fortjener anerkjennelse for arbeidet de gjør og kompetansen de innehar, både i denne vanskelige perioden og ellers.

– I flere uker har vektere ivaretatt samfunnsviktige oppgaver mange ikke tenker over til daglig. Sikkerhetskontrollører ved flyplassene har gjennomført tusenvis av sikkerhetskontroller av mennesker og personlig bagasje. Mange tenker ikke over at dette er et menneske som selv håper å holde seg frisk for ikke å smitte egen familie, og samtidig er bekymret for permittering. For mange i yrket vil permittering bety at man ikke har nok penger til å betale husleien fremover, understreker Jacobsen.

Jacobsen ønsker i tillegg å fremheve solidariteten som har blitt mobilisert blant vekterne og sikkerhetskontrollørene på hovedflyplassen.

– Vi har mobilisert en flott solidaritet. Over 40 sikkerhetskontrollører ved Oslo Lufthavn meldte seg frivillig til å la seg permittere før andre mer sårbare kolleger. Det er så jeg får tårer i øynene hver gang jeg kommer inn på det, for det å være tillitsvalgt til så flotte medlemmer i disse dager og se samholdet og omsorgen og alle følelsene er noe jeg aldri vil glemme, sier hun.

Hun legger til at yrkesgruppen møter situasjonen uten den riktige anerkjennelsen fra samfunnet.

– De møter denne krisen uten særlig stor oppmerksomhet eller anerkjennelse fra samfunnet, men står i det. Vi står sterkt på at vekterne som gir en innsats for samfunnssikkerheten i bybildet og på flyplassene, og sikkerhetskontrollørene som ivaretar sikkerhet og trygghet på flyplassene, får beholde arbeid der de kan, sier Jacobsen.

Også Svensen ønsker å trekke frem innsatsen til vektere i alle sektorer, som har stått og fortsatt står i arbeid i front.

– Vekterne gjør en formidabel innsats. Naturlig nok er det en skepsis blant alle – hva med smitte? Likevel står de i dette hver eneste dag. Vi tar godt vare på medlemmene våre i denne perioden, og gir alle personlig oppfølging dersom de trenger det, sier Svensen.

Jacobsen fremhever i tillegg frem ledelsen i Nokas Aviation, som har gjort mye for de ansatte i denne perioden.

– Ledelsen har gjort alt de kan for å kunne ha så mange som mulig i jobb, så lenge som mulig, uten at det går på økonomien løs. Jeg opplever spesielt ledelsen i Nokas Aviation som gode i disse dagene og ser hvor stor innsats det legges ned, og er takknemlig for ryddighet i samarbeid i situasjonen som traff alle brått og uerfarent, sier hun.

Powered by Labrador CMS