Utenriksminister, Anniken Huitfeldt, mener det er særlig urovekkende at Kina fortsatt ikke har tatt avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Foto: GettyImages

Vil bane vei for ny utenrikspolitikk

Krisene står i kø – og det kan true verdens sikkerhet. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil ha debatt om Norges utenrikspolitiske prioriteringer.

Publisert Sist oppdatert

– Klimakrisen er vår tids største utfordring, slo Huitfeldt fast i sin utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget tirsdag.

Sammen med andre utfordringer, både økonomiske og energipolitiske, blir det sikkerhetspolitiske landskapet langt mer krevende framover. Norsk utenrikspolitikk må endre seg i takt med tiden, mener Huitfeldt.

– Oljealderen endret Norge. Vi står nå overfor en ny æra, sier hun.

Det er bakgrunnen for at regjeringen nå inviterer til en bred diskusjon om prioriteringene i utenrikspolitikken. Prosjektet, som har fått navnet Respons, hadde sin åpningskonferanse tirsdag.

Ny verdensorden

Regjeringen håper på innspill til hva Norge skal prioritere i utenrikspolitikken i årene framover.

– Utenrikspolitikk er ferskvare, ikke frysevare, slår Huitfeldt fast.

– Vi aner konturene av en overgang til en ny energipolitisk og sikkerhetspolitisk verdensorden, sier hun.

Og utfordringene står i kø, påpeker utenriksministeren.

For ikke bare truer Russlands krig mot Ukraina med å forrykke verdens sikkerhetspolitiske orden. I stadig flere land kommer autoritære strømninger til syne.

Kina uroer

Huitfeldt trekker spesielt fram Kina. Det er særlig urovekkende at Kina fortsatt ikke har tatt avstand fra Russlands krigføring i Ukraina, mener hun.

Regjeringen har derfor opprettet et eget forskningssenter for geopolitikk, som vil starte opp i år.

– Vi trenger mer kunnskap om Kina. Nye problemstillinger krever ny kunnskap. For historien gjentar seg aldri, slår utenriksministeren fast.

Også det sikkerhetspolitiske samarbeidet med EU er blitt viktigere for Norge.

– Vi trapper opp samarbeidet for å styrke vår beredskap og motstandskraft bredt, sier Huitfeldt.

Kritiserer Israel

I redegjørelsen tok Huitfeldt også opp Israel/Palestina-konflikten. I dag står partene lenger fra en tostatsløsning enn på 30 år, framholdt hun.

– Situasjonen på bakken blir stadig verre. Jeg frykter for at denne situasjonen skal eskalere, sa Huitfeldt, som nå vil ha en kritisk vurdering av Norges engasjement i konflikten.

– Politikken vår må reflektere realitetene på bakken, sier hun.

Både Norge og toneangivende internasjonale fredsmeklere mener at bare en tostatsløsning kan gi varig fred mellom israelerne og palestinerne.

Men Huitfeldt kritiserer den sittende israelske regjeringen for ikke å ha ambisjoner i den retning.

– Med stadig nye bosetninger på okkupert land i Palestina tar Israel skritt i retning av en enstatsrealitet, slår hun fast.

Vil ha droneforbud

Også moderne våpen som ubemannede droner er en sikkerhetspolitisk utfordring, som stiller verden overfor dype dilemmaer, ifølge Huitfeldt.

Regjeringen jobber nå sammen med andre land for å få på plass internasjonale kjøreregler for slike våpen. Blant disse er et målrettet forbud.

– Her ser vi nå tegn til positiv bevegelse, sier Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS