Styreleder i ASVL, Arna Smistad, ber om at politikerne tar ansvar og sørger for at flere med utviklingshemning kommer i jobb Foto: ASVL

8 av 10 unge med utviklingshemning er uten jobb

– Et alvorlig samfunnsproblem, sier arbeidsgiverforening. Tirsdag arrangerte arbeidsgiverforening for vekst- og attføringsbedrifter, ASVL, og foreningens medlemmer over hele landet et nasjonalt opprop om 1000 nye tilrettelagte jobber.

Publisert Sist oppdatert

I dag står 85 prosent av personer med utviklingshemning mellom 18 og 25 år uten arbeid. Aksjonskravet på 1000 tilrettelagte jobber vil kun dekke opp behovet for arbeid til de som fullfører skolen hvert år.

Siden 2010 har Stortinget i snitt bevilget 340 tilrettelagte jobber i statsbudsjettene. I år har det kun blitt bevilget penger til 250 nye jobber. Aksjonskravet er i tråd med NAVs oppfatning av behovet. NAVs tall ble presentert da regjeringen la frem sitt statsbudsjett for 2023.

Styreleder i ASVL, Arna Smistad, ber om at politikerne tar ansvar og setter stopper for diskrimineringen.

– Den fremtidige arbeidsinnsatsen i Norge utgjør faktisk 74 prosent av vår nasjonalformue. Da må vi forvalte de arbeidsressursene vi har godt, og det må vi gjøre ved å inkludere alle. I dag står altfor mange med utviklingshemming utenfor arbeidslivet, det kan ikke fortsette, sier Smistad.

Smistad er tydelig på at tilrettelagte arbeidsplasser vil være et bidrag til verdiskapingen i Norge, fordi arbeidsledighet blant utviklingshemmede og andre med tilretteleggingsbehov fører til store utgifter.

– Flere tilrettelagte arbeidsplasser er samfunnsøkonomisk lønnsomt. I tillegg produserer medlemsbedriftene i ASVL varer og tjenester for 2 milliarder kroner årlig. Dette er verdier Norge ville gått glipp av uten arbeidskraften til personer med funksjonshindringer, sier Smistad.

Høyreleder: Vil ta et større tak

Erna Solberg var til stede under aksjonen, og mener flere varige tilrettelagte arbeidsplasser er helt nødvendig.

– Det er klart at dette krever støtte og tilretteleggelse, men i gjengjeld får vi et samfunn hvor folk får bedre helse, klarer seg bedre og har mer glede i livet. Det er jo sånn at det å gå på jobb og vite at folk trenger deg, er helt nødvendig for alle.

FAKTA

Årets Viktigste Frokost arrangeres tirsdag 13. juni kl. 09.00 på Eidsvolls Plass utenfor Stortinget, og av om lag 20 vekstbedrifter omkring i Norge.

Aksjonen fremmer et nasjonalt krav til landets politikere om minst 1.000 nye tilrettelagte jobber - hvert år.

Aksjonskravet vil dekke behovet for arbeidsplasser til personer med utviklingshemning som fullfører skolen hvert år, og som kan og vil jobbe.

85 prosent av personer med utviklingshemning mellom 18 og 25 år står uten arbeid

Siden 2010 har Stortinget i snitt bevilget 340 tilrettelagte jobber i Statsbudsjettet. 6 av 10 nye tilrettelagte jobber kommer i ordinære bedrifter.

De som har mer behov for tilrettelegging enn det ordinære bedrifter kan tilby, som for eksempel utviklingshemmede, får dermed den minste andelen av jobbene som bevilges.

Om ASVL

ASVL har 200 samfunnseide medlemsbedrifter over hele landet. Bedriftene har som oppgave å gjøre arbeid mulig for alle.

Powered by Labrador CMS