Parat-leder Unn Kristin Olsen gikk under YS-fanen «Likeverd i arbeidslivet» under årets Pride-parade. Foto: Trygve Bergsland/Parat.

Jubileumspride i Oslo

I 2024 er det 50 år siden den første Pride-markeringen i Oslo, noe som markeres med 280 ulike programmer over hele hovedstaden. Budskapet for 50 år siden var «Vær deg selv – elsk den du vil», det samme budskapet gjelder fortsatt.

Publisert

Parat, sammen med øvrige YS-forbund, inviterte tidlig på dagen til Pride-frokost med innlegg av YS-leder Hans-Erik Skjæggerud og Isak Krogstad. Krogstad beskrev sin egen kamp for aksept og likeverd, i alt fra barnehage, skole og som voksen. YS-forbundene samlet seg deretter under YS-fanen «Likeverd i arbeidslivet» i årets Pride-parade.

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud i Pride-paraden sammen med alle andre som gikk under YS-fanen «Likeverd i arbeidslivet».

Feiring av skeiv kjærlighet og mangfold

Paraden avslutter en ni dager lang feiring av skeiv kjærlighet og mangfold, med fokus på like rettigheter og menneskeverd.
– Alle skal kunne leve trygge, frie liv. Alle skal kunne være den de er og elske den de vil. God pride! uttalte kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) like før hun selv skulle delta i paraden.

Leder i Oslo Pride, Dan Bjørke, fikk oppleve at hele hovedstaden ble fargelagt i regnbuens farger.
– Nå skal vi stå sammen og vise hvilket samfunn vi skal ha. Heis flagget, bli med på tidenes jubileumsmarkering av Pride, oppfordret Bjørke i forkant.

Parat var godt representert under årets Pride-parade. Foto: Trygve Bergsland/Parat.

For mange er det paraden som er selve høydepunktet under Pride. I fjor gikk hele 90.000 i toget, som var ny norgesrekord. I år deltar 144 ulike seksjoner.
– Transpersoner stod aller først på barrikadene under Stonewall-opprøret, og har kjempet frem mange av de rettighetene skeive har i dag. Verdens første pridemarsj i 1970 var dedikert til de modige menneskene som gjorde opprør på Stonewall. Når vi i år markerer 50 år med Pride i Norge er det bare på sin plass å hedre de som banet vei, sier leder i Oslo Pride Dan Bjørke.

I år går paraden fra Grønland via Jernbanetorget til Sofienbergparken. Det blir egen tv-sending fra paraden på NRK1.

Powered by Labrador CMS