Gisle Norheim og konferansier Erik Wold under Statskonferansens første dag. Foto: Parat.

– Medbestemmelse gir bedre beslutninger

Den grunnlovsfesta retten til medbestemmelse er en helt vesentlig del av norsk arbeidsliv, påpeker statens personalleder Gisle Norheim i dagens første innlegg på Statskonferansen 2023. Men går det en grense for hvor langt medbestemmelsen går?

Publisert Sist oppdatert

– Medbestemmelse gir bedre beslutninger, sier Norheim fra scenen på Quality Hotel River Station i Drammen, der Statskonferansen 2023 går av stabelen.

– Det eneste en arbeidsgiver risikerer ved å respektere medbestemmelse, er å få gode innspill. Eventuelt dårlige innspill som ikke fører til noe som helst. Det er den eneste risikoen – innspillene, sier Norheim.

Men han mener ikke at arbeidsgiver nærmest ikke kan tenke en tanke før tillitsvalgte må involveres.

Involvering på riktig tidspunkt

– Jeg mener at arbeidstakersiden og tillitsvalgte fortjener å møte en arbeidsgiver som er forberedt og har tenkt gode tanker. Jeg er uenig med de som sier at arbeidsgiver må ringe tillitsvalgte fra første sekund noe er i gjære. Men tillitsvalgte må heller ikke involveres for sent når ting ikke kan snus, understreker Norheim.

Og, poengterer han, vi må aldri undervurdere verdien av å bli lyttet til.

– Det er en enorm forskjell mellom å bli lyttet til og å få noe tredd nedover hodet. Men å bli lyttet til er ikke det samme som å få det som man vil, sier Norheim.

Med medbestemmelsen må være ekte, den må tas på alvor og skal ikke bare være en skinnprosess for å kunne krysse av en boks.

– Medbestemmelse er en del av den norske modellen og den er grunnlovsfestet. Hvis en arbeidsgiver glemmer dette, kan du rett og slett vise til Grunnloven, sier Norheim til konferansedeltakerne i salen.

Og han påpeker at den norske modellen er avhengig av er organisert arbeidsliv.

– Den norske modellen er avhengig av dere! Vi må ha noen å samtale med, og det er dere, sier Norheim.

Norheim oppfordrer til relevans

Han har noen råd på veien til tillitsvalgte, erfarne som ferske, og det handler om relevans.

– Forsøk, helt uavhengig av regelverket, å være relevante så arbeidsgiver ikke skal kunne komme på tanken å ikke involvere dere. Være relevant inn i partssamarbeidet, helt uavhengig av regelverk og rettigheter, sier Norheim.

Personalleder Norheim er både stor fan av medbestemmelse og obs på sin rolle inn i partssamarbeidet, grunnmuren i norsk arbeidslivspolitikk. Trepartssamarbeid er samarbeid mellom organisasjoner som representerer arbeidsgivere og arbeidstakere (partene) og staten.

Som personalleder for staten, organisatorisk plassert i kommunal- og distriktsdepartementet, har Norheim av og til en dobbeltrolle. Han er tredjepart inn i samarbeidet til vanlig. Samtidig representerer han staten på arbeidsgiversiden under lønnsforhandlinger for statlig ansatte.

– Vi er også en ordinær arbeidsgiver, og da opptrer vi ikke som noen tredjepart, sier Norheim.

Se video her!

Powered by Labrador CMS