Parat forsvar skulle gjerne sett en tydeligere satsing på Forsvaret. Foto/rettigheter: Forsvarets mediearkiv.

Parat forsvar ønsker sterkere satsing på personell og kompetanse

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til Forsvaret med 15 milliarder kroner neste år. Leder i Parat forsvar, Johan Hovde, er skeptisk til om dette holder til å styrke norsk forsvarsevne fremover.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kunne gjerne sett at det ble satt av mer penger til å styrke Forsvaret nå, sier Hovde.

Han mener forsvarsbudsjettet tar innover seg en del utfordringer som Forsvaret står i og at det sender gode signaler og prioriteringer knyttet til personell og kompetanse, samt satsning eiendom, bygg og anlegg (EBA), men at det ikke er nok.

– Parat forsvar ønsker enda sterkere satsning på personell og kompetanse. Dette er en god start på en prosess som må gå i orden, påpeker Hovde.

Han mener budsjettet er en god begynnelse, men ikke tilstrekkelig nok i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå står i.

Hadde forventet et enda større løft

– Vi opplever ikke at dette budsjettet i stor nok grad tar inn over seg signalene fra både forsvarskommisjonen og totalberedskapssituasjonen. Vi står i en brytningstid, bestillingslistene er lange, så vi hadde strengt tatt forventet et enda større løft for forsvaret. Mer friske penger, og et tydeligere signal i retning av hva forsvarssjefen har foreslått i sitt fagmilitære råd, sier Hovde.

Han påpeker at det er viktig at Norge fortsetter å støtte Ukraina. Hovde er også fornøyd med at sektoren får pris-, lønn- og valutakompensasjon.

– Kompensasjonen gjør at driften ikke blir akutt skadelidende, sier han.

Regjeringen legger opp til et budsjett på 93 milliarder

Regjeringen foreslår et forsvarsbudsjett for 2024 på om lag 93 milliarder kroner. Det er en økning på 15 milliarder kroner fra fjoråret. Med dette forslaget ligger forsvarsbudsjettet over en lineær opptrapping mot to prosent av BNP i 2026, skriver regjeringen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS