Arbeidernes internasjonale kampdag

Parat og Negotia med 1. mai-frokost i solidaritetens navn
1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag. Det ble markert i YS-huset med frokost og appeller. – Vi må jobbe for å bygge et arbeidsliv som er både rettferdig, anstendig og bærekraftig, sa Parat-leder Unn Kristin Olsen.
– Det organiserte arbeidslivet er og har vært en hjørnestein i samfunnsmodellen vår, der fagorganiserte arbeidstakere har en tydelig stemme i demokratiet. Jeg vil påstå at uten arbeidstakerorganisasjonenes arbeid, ville vi ikke hatt de rettighetene vi nyter godt av i dag, sa Parat-lederen i sin 1. mai-appell i YS-huset torsdag.
Mante til samhold og inkludering

Sammen med Negotia arrangerte Parat 1. mai-frokost i solidaritetens navn. De oppmøtte fikk både mat og drikke – og påminnelse om hvor viktig det er å aldri slutte å kjempe for arbeidstakernes rettigheter og mot ekskludering og maktmisbruk. Olsen trakk frem grupper som fortsatt opplever diskriminering og fordommer, og mante til å jobbe sammen for å bekjempe dette.
– Vi lever i en tid der vi må kjempe mot diskriminering og fordommer som fortsatt eksisterer i vår hverdag.
Parat-leder Unn Kristin Olsen
– Vi lever i en tid der vi må kjempe mot diskriminering og fordommer som fortsatt eksisterer i vår hverdag. Det er uakseptabelt at noen blir nektet muligheten til å uttrykke sin identitet og kjærlighet. Vi må sammen stå opp for alle som blir marginalisert, uansett hvem de elsker eller hvordan de identifiserer seg. Det handler ikke bare om prideflagget, det handler om å skape et samfunn og et arbeidsliv der alle kan føle seg trygge og akseptert, sa Olsen.
Minnes de som gikk foran
Arbeidernes internasjonale kampdag oppsto i USA etter initiativ fra fagorganiserte på 1800-tallet, og den store kampsaken var åtte timers arbeidsdag. Den første 1. mai-feiringen i Norge ble gjennomført i 1890, og i 1947 ble dagen offisiell flaggdag her til lands.
Både Negotia-leder Eirik Bornø og Parat-leder Olsen var i sine appeller opptatt av å takke de som har tråkket veien før oss og kjempet frem rettigheter vi i dag nærmest tar for gitt.
– Vi samles også for å feire de som har kjempet for våre rettigheter og for å minnes de som har gått foran oss. 1. mai er ikke bare en dag for fest og feiring, men en dag for refleksjon over de kampene som har blitt utkjempet for å sikre bedre arbeidsforhold, rettferdige lønninger og trygge jobber for alle, sa Olsen.
– Demokrati må forsvares hver eneste dag

Bornø på sin side påpekte at den sterke velferdsstaten og arbeidstakernes rettigheter slik vi kjenner dem i dag, ikke er en gave fra oven, men hardt tilkjempede rettigheter.
– 1. mai er fortsatt umåtelig viktig. Demokrati må bygges og forsvares hver eneste dag. Organisasjonsfriheten er en bærebjelke i demokratiet, og svekkes den, svekkes også vårt eget demokrati, sa han.
Bornø trakk frem organisasjonsgraden i Norge, som han mener må opp.
– Omtrent halvparten av arbeidstakerne i Norge er fagorganiserte. Det er for få, vi må ha flere med på laget. Jo sterkere fagbevegelsen er, jo mer makt får vanlige folk – og det betyr sterkere demokrati, appellerte han.