Leder Martinus Røkkum i SAS Norge kabinforening mener det strider mot kollektivavtalen å la de kabinansatte overta vaskejobben. Foto: Vetle Daler/Parat

SAS vil tvinge kabinansatte til å vaske fly

SAS vil at kabinansatte skal ta over deler av vaskepersonalets jobber for å spare penger. Kabinforeningene mener dette bryter med kollektivavtalen.

Publisert Sist oppdatert

I forslaget fra SAS-ledelsen heter det at kabinpersonalet skal ta renholdet etter hver enkelt flyging, men uten at de kompenseres for ekstraarbeidet, forklarer leder Martinus Røkkum i Parat-organisasjonen SAS Norge kabinforening til Dagens Næringsliv.

Dette er en del av SAS' tiltak for å kutte kostnader, som et steg i deres pågående konkursprosess. Endringene i arbeidsoppgaver trer i kraft i august og Røkkum mener de nye oppgavene er i strid med begrensninger som ligger i kollektivavtalene i dag. Det er SAS uenige i.

– Det er feilaktig. SAS gjennomfører disse endringene i tråd med de respektive avtalene, skriver SAS' presseansvarlig Alexandra Lindgren Kaoukji i en epost til DN.

I den danske fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) kommer det også ampre reaksjoner.

– Vi står midt i en høysesong hvor de kabinansatte må løpe raskere enn noensinne. Vi mener det ikke er kledelig at SAS samtidig forsøker å øke arbeidsoppgavene for de kabinansatte, sier forbundssekretær Kasper Svendsen til den danske avisen Børsen.

Powered by Labrador CMS