Trond Ellefsen ledet forhandlingene på vegne av YS Kommune i årets lønnsoppgjør med KS, som nå går til mekling.

Brudd i kommuneoppgjøret

Lønnsforhandlingene mellom YS Kommune og KS endte i brudd onsdag kveld. – Vi sto for langt fra hverandre, særlig når det gjaldt hvordan pengene skulle fordeles, sier Parats forhandlingsleder Bjørn Are Sæther.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Etter flere dagers forhandlinger ble det klart at partene i årets kommuneoppgjør ikke klarte å komme til enighet. Ifølge Parat og YS Kommune var det ikke først og fremst den økonomiske rammen det sto på - men hvordan pengene skulle fordeles.

Bjørn Are Sæther representerte Parat i forhandlingene og var Parats forhandlingsleder i kommuneoppgjøret.

Fakta: Kommuneoppgjøret 2025

  • Hva forhandles det om? Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn – ikke andre deler av tariffavtalen.

  • Hvem forhandler? KS forhandler på vegne av alle landets kommuner og fylkeskommuner, unntatt Oslo. På arbeidstakersiden forhandler LO Kommune, YS Kommune, Unio og Akademikerne.

  • Hva skjedde? Forhandlingene endte i brudd 25. april. Alle fire hovedorganisasjoner forlot forhandlingene.

  • Hva skjer videre? Mekling er berammet til 26.–27. mai. Fristen for enighet er ved midnatt 28. mai.

– Vi nærmet oss en løsning på den totale rammen, men arbeidsgiver var ikke villige til å komme oss nok i møte når det gjaldt tillegg til de store og viktige fagarbeidergruppene vi representerer. Det var profilen på oppgjøret vi ikke kunne akseptere, sier Bjørn Are Sæther, forhandlingsleder for Parat.

Med profilen siktes det til hvordan lønnstilleggene fordeles mellom ulike grupper - ikke bare hva summen er totalt, men hvem som får hva.

LO og YS brøt – Unio og Akademikerne godtok

Kommuneoppgjøret føres mellom KS og fire hovedorganisasjoner: LO Kommune, YS Kommune, Unio og Akademikerne. Årets forhandlinger startet 25. april og hadde frist til midnatt 30. april.

Det var LO og YS som brøt forhandlingene med KS. Unio og Akademikerne godtok på sin side det framlagte forslaget fra KS.
– Det er alltid ulike interesser i et tariffoppgjør, og denne gangen sto vi for langt fra hverandre. Da var det riktig for oss å bryte, sier Bjørn Are Sæther i Parat.

Mekling i slutten av mai

Neste steg i prosessen er mekling hos Riksmeklingsinstituttet. Meklingsdatoene er satt til 26. og 27. mai, med frist for løsning ved midnatt natt til 28. mai.
– Det er selvsagt skuffende at vi ikke kom i mål, men slik er forhandlinger noen ganger. Vi hadde et håp om å lande et akseptabelt oppgjør, men vi sto for langt fra hverandre. Nå retter vi blikket mot mekling, sier Sæther.

Parat vil også forberede plassfratredelse - altså hvilke kommuner og fylkeskommuner som omfattes dersom det blir streik.
– Når plassoppsigelsen sendes, vil vi også sende inn oversikt over hvilke områder vi tar ut medlemmer fra i en eventuell konflikt, sier han.

Powered by Labrador CMS