Lønnsoppgjøret 2025

NHO-sjef Ole Erik Almlid.

NHO skylder på Trump - vil ha mest mulig lokale forhandlinger

Internasjonal handelskrig og store variasjoner i lønnsomheten mellom ulike bransjer kan påvirke årets lønnsoppgjør. Stor usikkerhet knyttet til handelskrigen satt i gang av USA, og store forskjeller mellom ulike næringer, gjør det vanskelig med et stort sentralt oppgjør, ifølge NHO.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag la organisasjonen fram sin forhandlingsposisjon i forkant av årets lønnsoppgjør.
– Vi må ta hensyn til usikkerheten ute og variasjonene her hjemme, og mer av lønnsveksten bør derfor bestemmes lokalt på bedriftene. Skal vi sikre bedriftenes og norsk konkurransekraft, bør lønnsoppgjøret ta hensyn til lokale forhold, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid.

NHO: Handelskrigen vil svekke internasjonal og norsk økonomi

NHO peker på at mens det går godt i norsk industri, sliter byggebransjen i motbakke. Dessuten er det geopolitiske bildet vanskelig å tolke, og det påvirker de handelspolitiske rammevilkårene.
– Handelskrigen er i gang og vil ventelig trappes opp ytterligere. Dette vil svekke internasjonal og norsk økonomi, selv om det er uklart hvor mye, skriver NHO.

Parats forhandlingssjef sier utsiktene før lønnsoppgjøret er gode

NHO har også tidligere i år argumentert for at mye av lønnstilleggene bør fastsettes lokalt, noe Parats forhandlingssjef Turid Svendsen har uttrykt skepsis til.
– Måten vi organiserer lønnsoppgjørene på, er viktig. Vår erfaring tilsier at en kombinasjon av sentrale tillegg og lokalt fastsatte tillegg er det systemet som er best egnet for å fremme likelønn, motvirke lavlønn og sikre at arbeidstakerne får sin rettmessige del av verdiskapningen, sa Parats forhandlingssjef i februar.

Nå sier Svendsen at det er stor usikkerhet i verdensøkonomien.
– Selv om Norge er en liten, åpen økonomi som blir påvirket av hva som skjer internasjonalt, er utsiktene før lønnsoppgjøret gode. Det går godt i norsk økonomi, prisveksten er på vei ned, arbeidsledigheten er normal og norske bedrifters konkurranseevne fortsetter å øke, sier hun.

Regjeringen: Rom for mer penger

Regjeringen pleier ikke å blande seg inn i lønnsoppgjøret, men overlater det til partene i arbeidslivet å finne ut av.

Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) sa imidlertid at det er rom for reallønnsvekst i norsk økonomi da han deltok på Yrkesorganisasjonenes Sentralforbunds (YS) inntektspolitiske konferanse i slutten av februar.
– Det står nå mye bedre til i norsk økonomi, og det er rom for at lønningene vokser mer enn prisene, sa Stoltenberg.

– Og så er det ikke finansministeren som forhandler lønn, det er det partene i arbeidslivet som gjør, la han til.

Powered by Labrador CMS