Brosjyreomslag fra et av mange kurs advokatfirmaet Jackson Lewis tilbyr for å "håndtere" fagforeninger i USA.

Equinor hyrer eksperter på «fagforeningsknusing»

Statens desidert mest lønnsomme konsern har hyret advokater som spesialiserer seg på å forhindre fagforeninger i USA når de skal skrive arbeidskontrakter. Paratleder Unn Kristin Olsen sier praksisen er uakseptabel, og mener at Equinor må ha glemt bort sine egne retningslinjer om menneskerettigheter.

Publisert Sist oppdatert

Allerede før startskuddet på et helt nytt havvindsprosjektet utenfor New York har gått, har Equinor fått oppmerksomhet i hjemlandet. Økonomiavisen E24 omtalte torsdag saken, hvor det kommer frem at Equinor har hentet inn det amerikanske advokatfirmaet, Jackson Lewis.

Eksperter på arbeidsrett

Selskapet har siden 1950-tallet spesialisert seg på arbeidsrett, og viser til tips og triks for administrativ ledelse om hvordan å unngå fagorganisering i bedriften. Parat-leder Unn Kristin Olsen mener Equinor opptrer kritikkverdig når de benytter advokatfirma som Jackson Lewis, som tilbyr kurs for å strupe fagforeningenes innflytelse i arbeidslivet.

– Vi forventer at Equinor mener alvor med sine egne etiske retningslinjer, og at disse ikke bare gjelder i Norge, men også praktiseres i andre land der Equinor har virksomhet, sier Olsen.

Handler om grunnleggende rettigheter

Paratlederen sier videre at Equinor umulig kan ha lest sin egen policy som omhandler respekt for menneskerettighetene.

– Når selskapet skriver på egne nettsider at de støtter FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter og støtter ILOs erklæring om grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet, kan de ikke samtidig bruke penger på et advokatfirma som profiterer på å vanskeliggjøre fagforeningsarbeidet i USA, sier Olsen.

Kommunikasjonssjef i Equinor, Sissel Rinde, understreker i en uttalelse til E24 at selskapet respekterer sine medarbeideres rett til organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger og samarbeid gjennom representative organer. Rinde sier denne policyen er global, og gjelder for alle selskapene til Equinor.

Får kritikk – Må svare næringsministeren

Næringsminister, Jan Christian Vestre (Ap), sier han han er i dialog med Equinor om praksisen med bruk av advokatselskaper som Jackson Lewis. Vestre har nå bedt styret i Equinor om en orientering.

– Jeg har fullt tillit til at selskapet forholder seg til de forventningene. Vi har godt samarbeid og god dialog med Equinor-styret, sier Vestre til E24.

Powered by Labrador CMS