Lønn i private omsorgstjenester

Forhandlingsleder i Parat, Kjell Morten Aune, og Bård Henning Midtbøen, hovedtillitsvalgt i Stendi AS.

Lønnsgapet skulle tettes – har i stedet vokst

Ansatte i private omsorgstjenester ligger langt nede på lønnsstatistikken. Nå streiker de for å få tilsvarende lønn som offentlig ansatte omsorgsarbeidere. NHO mener det er umulig å innfri kravene. 

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Bård Henning Midtbøen er Parat-hovedtillitsvalgt i Stendi. Han mener de store lønnsforskjellene mellom det offentlige og private er urettferdighet satt i system og krever at gapet nå hviskes ut.

– Vi streiker fordi vi krever tilnærmet lik lønn som ansatte i tilsvarende stillinger i det offentlige har. Vi ble lovet dette for to år siden, men siden den gang har vi bare blitt hengende enda mer etter, sier han.

Midtbøen sier at særlig de med høy ansiennitet, altså som har jobbet lenge i stillingen sin, kommer dårlig ut på lønnsstatistikken.

Mener de står uten reelt streikevåpen

Streiken omfatter blant annet behandlingstilbud innen barnevern og ideelle organisasjoner som driver omsorgstjenester. Det gjør at pasienter og brukere som er helt avhengig av døgnkontinuerlig oppfølging, rammes. Det påvirker den reelle streikeretten til omsorgsarbeiderne, mener Midtbøen.

– Det er frustrerende at vi ikke kan ta ut medlemmer i streik. Vi har rett og slett ikke noe streikevåpen. Hvis ansatte som jobber med sårbare grupper, tas ut i streik, blir det tvungen lønnsnemd med en gang. Det skjedde da vi forsøkte i forrige runde, sier Midtbøen.

Langt unna lønnsnivået i det offentlige

Spesialrådgiver Kjell Morten Aune i Parat bekrefter at ansatte i private omsorgstjenester er lavtlønnet.

– Vi ser dessverre at arbeidstakere i private omsorgstjenester jobber døgnkontinuerlig arbeidstidsordninger, men allikevel har en lønn på under 500.000 kroner. Dette er langt under det offentlige lønnsnivået – og langt under det som er akseptabelt, sier han.

NHO mener kravene er for høye

Aune sier NHO ikke har vært villig til å gi arbeidstakerne et godt nok økonomisk tilbud under meklingen.

– Vi står langt fra hverandre i synet på hva som er en forsvarlig lønnsøkning. Det som ble lagt på bordet fra NHO under forhandlingene er langt unna forventningene til våre medlemmer og derfor står vi nå foran en potensiell langvarig streik, sier han. 

NHO mener på sin side at lønnskravene er for høye.

– Vi har forsøkt å komme Fagforbundet og Parat i møte, men kravene om økning av minstelønnssatsene var for høye til at vi kunne innfri disse. Vi klarte derfor dessverre ikke å komme til enighet under meglingen, har forhandlingsleder for NHO, Hilde-Marie Martinsen, uttalt til FriFagbevegelse.

Powered by Labrador CMS