Sigurd Øyvind Kambestad, advokat i Parat, mener endringene i statsansatteloven er et viktig skritt for å sikre mer likeverdige rettigheter for ansatte i staten.

Lovendring styrker rettighetene til statsansatte

Stortinget vedtok 26. mai endringer i statsansatteloven – styrker rett til hel stilling og fast ansettelse.

Publisert Sist oppdatert

Deltidsansatte i staten får nå fortrinnsrett også ved innleie og ekstravakter, og arbeidstakere som har vært innleid i tre år sammenhengende, får rett til fast ansettelse. Endringene ble vedtatt av Stortinget 26. mai, og Parat mener dette er viktige steg for å sikre mer forutsigbare og rettferdige arbeidsvilkår for statlig ansatte.

Lovendringene er del av Prop. 76 L (2024–2025), og ble behandlet i Stortinget på bakgrunn av innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen. Forslaget fikk flertall fra regjeringspartiene, SV og Rødt.

Styrker fortrinnsretten

Endringen i paragraf 13 i statsansatteloven innebærer at deltidsansatte nå skal ha fortrinnsrett til økt stillingsprosent ikke bare når det lyses ut en stilling, men også når arbeidsgiver vurderer innleie eller tilbyr ekstravakter. Tidligere var dette et smutthull som kunne føre til at deltidsansatte gikk glipp av muligheten til å jobbe mer.

Endringen skal motvirke ufrivillig deltid og støtte opp under regjeringens mål om en heltidskultur i offentlig sektor.

Rett til fast ansettelse etter tre år som innleid

Endringene innebærer også en styrking av paragraf 11, som gir innleide arbeidstakere rett til fast ansettelse i virksomheten dersom de har vært innleid i tre år sammenhengende. Dette gjelder nå også i tilfeller der innleien har vært avtalt skriftlig mellom arbeidsgiver og tjenestemannsorganisasjon.

Tiltaket skal hindre langvarig innleie uten fast tilknytning til arbeidsplassen, og bringer statsansatte nærmere verneregler som allerede gjelder i privat sektor.

– Viktig å styrke innleide og deltidsansattes rettigheter

Sigurd Øyvind Kambestad, advokat i Parat, mener lovendringene bidrar til å redusere forskjellene mellom statlig og privat sektor når det gjelder rettigheter knyttet til fast ansettelse og heltidsarbeid.

– Jeg mener det er viktig at statsansattes rettigheter blir mer på linje med de som gjelder ansatte i private virksomheter, ved disse endringene som styrker innleide og deltidsansattes rettigheter til fast ansettelse i hele stillinger, sier Kambestad.

Uenighet i høringsrunden

Endringene ble møtt med skepsis fra enkelte statlige arbeidsgivere, blant annet Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) og Statens vegvesen. De uttrykte bekymring for at utvidet fortrinnsrett kan gjøre det vanskeligere å håndtere bemanning på kort varsel, særlig ved sykdom eller omorganisering.

Også Politiets IT-enhet (PIT) mente at regelen om fast ansettelse etter tre år kan bli vanskelig i praksis, særlig når det gjelder innleie av spesialister til prosjektarbeid.

Trer i kraft i løpet av 2025

Endringene ble vedtatt 26. mai og vil tre i kraft senere i 2025. Statsansatte som jobber deltid eller har vært innleid over tid, bør merke seg hva de nå får rett på. Regelverket gir nye muligheter for fast ansettelse og økt stillingsprosent.

Powered by Labrador CMS