Pressefrihet er essensielt for et rettferdig arbeidsliv, mener Parat-leder Unn Kristin Olsen og Parats nestleder Rune Berge.

Verdens pressefrihetsdag:

– Pressefrihet er avgjørende for et rettferdig arbeidsliv

Lørdag er det verdens pressefrihetsdag. Norge er fortsatt på topp globalt når det gjelder pressefrihet, men det er ikke noe vi kan ta for gitt. Lederne i Parat minner om at pressefrihet er en forutsetning for et velfungerende demokrati – og for å kunne drive fagforeningsarbeid.

Kortversjon:

Pressefrihet er en grunnleggende forutsetning for et rettferdig arbeidsliv, ifølge Parats nestleder Rune Berge. 

Reportere uten grenser vurderer årlig pressefriheten globalt. I 2024 var Norge på topp for åttende året på rad som landet med mest pressefrihet i hele verden.

Parat-leder Unn Kristin Olsen påpeker at vi må verne om alle demokratiske rettigheter, da de er tett sammenvevde og avgjørende for et velfungerende demokrati.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

– Pressefrihet er avgjørende for et rettferdig arbeidsliv. Når vi beskytter pressefriheten, handler det ikke bare om å ivareta journalistene, men også arbeidstakernes mulighet til å forsvare rettigheter og bekjempe urettferdighet, sier Parats nestleder Rune Berge, som har røtter i journalistikken.

Han peker også på det globale perspektivet – at pressefrihet i mange land er så godt som fraværende.

– Som arbeidstakerorganisasjon må vi også heve stemmen for de som kjemper for pressefriheten i land der den dessverre ikke er en selvfølge. La oss forplikte oss til å styrke demokratiet og arbeidstakernes rettigheter ved å stå opp for frie og uavhengige medier og en presse som informerer og driver undersøkende journalistikk, sier Berge.

Årlig vurdering av pressefriheten

Hvert år vurderer Reportere uten grenser (RSF) pressefriheten verden over gjennom følgende indikatorer:

  • politisk kontekst
  • juridisk rammeverk
  • økonomisk kontekst
  • sosiokulturell kontekst
  • sikkerhet

Rangeringen går fra 0 til 100, med 100 som best mulig poengsum. En score på 85 og oppover regnes som bra. I 2024 var det kun åtte land som fikk dette: Norge, Danmark, Sverige, Nederland, Finland, Estland, Portugal og Irland.

Syria og Eritrea på bunnen

Helt på bunn når det gjelder pressefrihet finner vi Syria og Eritrea. Av 100 mulige poeng oppnår de henholdsvis 17,41 og 16,64. I motsatt ende av skalaen finner vi de skandinaviske landene, med Norge på topp for åttende året på rad. Men også her til lands ble pressefriheten ifølge RSF noe redusert fra 2023 til fjorårets indeks ble presentert.

Derfor må vi være på vakt, mener Parat-leder Unn Kristin Olsen.

Må verne om alle demokratiske rettigheter

– Det er så viktig å markere verdens pressefrihetsdag. Pressefrihet er en grunnpilar i demokratiet. Å stå opp for ytringsfriheten, organisasjonsfriheten og forsamlingsfriheten er avgjørende for å sikre at alle stemmer blir hørt, spesielt når det gjelder arbeidstakernes rettigheter, sier Olsen.

Hun minner om at de demokratiske rettighetene er tett sammenvevde.

– I Norge er vi heldige som har sterke tradisjoner for ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og forsamlingsfrihet. Det er viktig at vi står sammen for å beskytte disse verdiene, for når en frihet trues, trues også de andre, sier Olsen.

Kilde: https://fn.no/Statistikk/pressefrihet

Powered by Labrador CMS