Klimakonferansen 2024

– Verden totalt er syv prosent sirkulær. Nederland er best i klassen, de er 25 prosent sirkulære. Tilsvarende tall for Norge er 2,4, sa NHOs Alexander Haneng på årets klimakonferanse.

Slakter Norges innsats for klimaet

Vi liker å tenke på oss selv som klimabevisste og hensynsfulle. Sannheten er styggere, mener flere av foredragsholderne som onsdag deltok på Klimakonferansen i regi av Parat og NHO Service og Handel.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Norge øser ut klimafiendtlige utslipp. Vi er elendige på sirkulær økonomi, vi har fortsatt høy petroleumsvirksomhet og vi oppfyller ikke vår andel av klimamålene. I kulissene truer en mulig domfellelse fra Den europeiske menneskerettsdomstolen, der Sveits nylig ble felt.

Det var et dystert bilde som ble tegnet da Parat og NHO Service og Handel onsdag avholdt Klimakonferansen 2024.

Norge er versting på sirkulær økonomi

Sirkulær økonomi handler om å utnytte naturressurser og produkter effektivt og så lenge som mulig. Det gjelder å holde ressursene i et kretsløp slik at minst mulig går tapt. Norge er langt mindre sirkulær enn resten av verden. Innovasjon- og bærekraftsdirektør i NHO Service og Handel, Alexander Haneng, la frem tall som satte Norge i et uheldig lys.

– Verden totalt er syv prosent sirkulær. Nederland er best i klassen, de er 25 prosent sirkulære. Tilsvarende tall for Norge er 2,4, sa Haneng fra podiet.

Etterlyser klarere plan for avvikling av petroleum

Også jurist, forlagsdirektør, forfatter og underviser Marius Gulbranson slakter Norges klimainnsats. 

– Vi har funnet mer enn nok petroleum i verden til å blåse forbi 1,5-gradersmålet. Norge turer frem med utvikling av petroleum, ikke avvikling. Vi tråkker på gassen, vi utvider petroleumsvirksomheten. Vi trenger en klarere plan for avvikling av den, sa han.

Adele Matheson Mestad, direktør ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) mener vi må slutte med pekeleken når det gjelder våre felles klimasynder, vi må slutte å skylde på hverandre for å finne en syndebukk.

– Alle stater må holdes ansvarlige for sine bidrag. Det er ingen tvil om at klimaendringene er en menneskerettslig utfordring, og vi kan ikke fortsette å skyve dette over på de som kommer etter oss. Vi kunne levd under svartedauden eller første verdenskrig, men det var klimakrisen vi fikk i fanget. Alle må bidra, alle må spille sine roller, mente Mestad under konferansen.

Anne-Cecilie Kaltenborn (NHO Service og Handel) og Unn Kristin Olsen (Parat)

Håper samarbeid kan sette fart på det grønne skiftet

Parat og NHO Service og Handel håper at de med å arrangere Klimakonferansen i felleskap kan bidra til å sette fart på det grønne skiftet også i arbeidslivet. Og som på globalt nivå, er også samarbeid vesentlig på nasjonalt plan.

For som Parat-leder Unn Kristin Olsen sa da hun åpnet Klimakonferansen 2024 sammen med administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn:

– Det er når partene i arbeidslivet, arbeidstakerne og arbeidsgiversiden, jobber sammen, vi får de beste løsningene.

Powered by Labrador CMS