Storstreik fra mandag
Meklingen i frontfagsoppgjøret har ikke ført fram til løsning, og 25.000 arbeidstakere går ut i streik fra mandag, et tall som fra fredag øker til over 40.000.
Partene har vært i mekling hos Riksmekleren siden fredag klokka 10 for å bli enige om størrelsen på årets lønnsoppgjør. Fristen for å komme til enighet var ved midnatt natt til søndag, men meklingen fortsatte på overtid.
– Det er sterkt beklagelig at NHO har ført oss ut i arbeidskamp. Våre krav om økt kjøpekraft og en fornuftig balanse mellom sentrale og lokale tillegg var svært moderate. Det er komplett uforståelig at NHO ikke ønsket å komme oss i møte når det går så bra som det faktisk gjør i norsk næringsliv, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
Han sier at streiken vil få store samfunnsmessige konsekvenser.
– I enhver arbeidskamp så vil den helt sikkert vare en stund. Men samtidig har denne arbeidskampen så store samfunnsmessige konsekvenser og stor betydning for publikum og virksomheter, at presset ligger på alle parter om å finne tilbake til hverandre så snart som mulig, sier Skjæggerud til NTB.
Utfordringen var sentrale lønnstillegg
Leder for YS-Privat, Anneli Nyberg, sier NHO nektet å komme YS i møte på kravet om gode nok sentrale lønnstillegg.
– Selv om det kan være krevende for enkeltbedrifter som sliter kan vi ikke holde igjen alle de andre ansatte som jobber i bransjer og virksomheter som går godt. Det kan virke som om NHOs medlemsbedrifter har glemt at de ansatte er den viktigste forutsetningen for verdiskapningen, sier Nyberg.
NHO-direktør Ole Erik Almlid sier at han beklager streiken og at NHO har strukket seg langt.
– Vi har gjort alt vi kan for å ta ansvar for å ikke sende Norge ut i en streik. Nå er vi der at vi har en konflikt i et mellomoppgjør for første gang noensinne, sier Almlid.
Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, som vil si at det kun forhandles om lønn. Det har aldri tidligere vært streik i et mellomoppgjør i moderne tid.
Historisk streik
Både YS og LO har varslet ytterligere streikeuttak, ved konflikt og totalt vil en streik omfatte over 40.000 ansatte i en rekke virksomheter.
Det betyr at den lønnsøkningen industrien tåler, blir omtrent den de andre gruppene i det organiserte arbeidslivet kan vente seg.
Det er første gang i historien det er blitt streik i et mellomoppgjør.
Anslaget fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) viser at prisene vil stige med 4,9 prosent i år.
En eventuell streik kommer til å ramme hardt, bredt og over hele landet, varslet de to hovedorganisasjonene LO og YS da de kom med sine første streikeuttak tirsdag.
Virksomheter som vil bli rammet
Forhandlingssjef i Parat, Turid Svendsen, viser til at en hel rekke bedrifter blir rammet.
– Klargjøring av biler som leveres av Harald A. Møller vil i stor grad stoppe opp, store hoteller i Oslo vil få svært begrenset drift og medieselskapet Schibsted vil miste tilgangen til en rekke back-office funksjoner. Dette er bare noen eksempler på bedrifter som vil bli hardt rammet, sa Svendsen til Parat24 før meklingsstart.
YS har i tillegg varslet uttak av medlemmer innen transport, butikker og oljerelatert industri. LO tar ut ansatte i transport, bryggerier, matindustri og leverandørindustrien. Totalt omfatter dette i overkant av 40.000 arbeidstakere.