– Apotekbransjen har det aller beste utgangspunktet for å kunne både rekruttere og bevare arbeidskraft., skriver Bodil Røkke. Foto: Vetle Daler

Vi er på vei inn i en bemanningskrise

KOMMENTAR: Norske virksomheter mangler titusenvis av arbeidstakere, antall ledige jobber er rekordhøyt samtidig som antall arbeidsledige flere steder aldri har vært lavere. Halvparten av norske arbeidstakere vurderer nå å skifte jobb, og mange arbeidsplasser opplever høy turnover.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens holdninger.

Farmasiforbundets egen HMS-undersøkelse bekrefter også at altfor mange av våre medlemmer sier at de ser for seg at de ikke jobber i apotek om fem år.

Så hvordan sikrer norsk apotekbransje rekruttering og bevaring av sine nåværende ansatte i en slik situasjon, og har egentlig bransjen tatt utfordringene inn over seg, og hva det vil kreve av dem som arbeidsgivere?

Apotekbransjen har det aller beste utgangspunktet for å kunne både rekruttere og bevare arbeidskraft. Bransjen har utad et godt renommé, bransjen appellerer til mange med tanke på en samfunnsnyttig jobb, og bransjen er i vekst med en solid økonomi.

Men jeg har dessverre til dags dato ikke sett at våre arbeidsgivere har noen gjennomarbeidet strategi for hvordan de har tenkt å gjøre seg attraktive for fremtidige apotekteknikere, eller i stort omfang overbevise nåværende ansatte om at det er i denne bransjen det er aller best å fortsatt være ansatt i.

Altfor mange av våre medlemmer sier tydelig ifra om at det er for store brudd mellom forventning og realitet i nåværende jobb. Altså at det du gir ikke står i samsvar med det du får som ansatt.

Jeg har tenkt å skissere Bodils enkle, men bunnsolide plan for rekruttering og ikke minst bevaring her og nå:

• Øk lønna.

• Invester i kompetanse og den ansattes utvikling. Øk opplæringsbudsjettene! Apotekene er kunnskapsbedrifter, det hører derfor ingen plass hjemme at de ansatte ikke får mulighet, lov eller tid til å holde seg oppdatert eller utvikle seg faglig i arbeidstiden og på arbeidsgivers regning.

• Utøv tillitsbasert ledelse, og la våre kjære apotekere få tid og mulighet til å bli gode, trygg og fine ledere.

• Bruk tid og ressurser på arbeidsmiljø. Et godt arbeidsmiljø er godt for helsa. Et godt arbeidsmiljø øker jobbtilfredsheten, reduserer sykefravær og bidrar ganske sikkert også til penger i kassa.

Ønsker dere en fortsatt god høst!

Powered by Labrador CMS