Åpner for norsk antibiotika-produksjon

Helseminister Bent Høie åpner for produksjon av antibiotika i Norge. Det skriver Aftenposten. Leder for Farmasiforbundet i Parat, Irene Hope, er glad for forslaget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene vurderer om Norge bør satse mer på egen legemiddelproduksjon og spesielt antibiotika.

– Vi har satt i gang et stort arbeid med dette. Der har vi blant annet spurt hvilke type legemidler vi skal bygge opp en kapasitet til å kunne produsere i Norge. Smalspektret antibiotika er ett av de legemidlene vi jobber konkret med, sier Høie til Aftenposten.

Irene Hope er leder for Farmasiforbundet i Parat. Hun ønsker initiativet fra helseministeren velkommen.

– Dette er positivt, og viktig. Det er på høy tid at Norge begynner å produsere flere legemidler selv, sier hun til Parat24.

Farmasiforbundet har flere ganger tatt til orde for mer innenlandsk produksjon av legemidler. Hope sier antibiotika er et fornuftig sted å begynne.

– Nasjonal produksjon av antibiotika vil på sikt være samfunnsøkonomisk lønnsomt, og bidra til å sikre en forutsigbar og god legemiddelberedskap i Norge, sier hun til Parat24.

Irene Hope mener såkalt smalspektret antibiotika er det mest aktuelle å produsere her i landet.

– Antibiotika som penicillin er med på å behandle enkle infeksjoner forårsaket av en bestemt type bakterier. Dette er det fornuftig å starte produksjon av i Norge, og apotekteknikerne står klar til å bidra med sin kompetanse i legemiddelproduksjon, sier hun.

Curida på Elverum er blant aktørene som har kommet med forslag om hvordan antibiotika kan produseres i Norge.

– Å komme i gang med produksjon av for eksempel penicillin i Norge vil ta minst to år, sier daglig leder Leif Rune Skymoen til Aftenposten.

Les også: Vil lindre medisinmangel med produksjon i Norge

Les også: Overlege slår alarm om antibiotika

Powered by Labrador CMS