Martinus Røkkum, leder for SAS Norge Kabinforening, ombord i flyet som frakter ukrainske pasienter. Foto: privat

Evakuerer skadede fra Ukraina

Norge har siden 2022 tilbudt faste ukentlige flyvninger til europeiske land for å evakuere ukrainske pasienter. Martinus Røkkum, leder i SAS Norge kabinforening, er en del av den dedikerte gruppen kabinansatte som flyr disse flyvningene. Han forteller at oppdragene er givende, men kan være psykisk belastende.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Regjeringen er nesten ett av ti sykehus i Ukraina skadet av Russlands krigføring. Samtidig trenger over 14 millioner ukrainere helsehjelp. Norge har derfor, på oppdrag av EU, siden august 2022 tilbudt faste ukentlige flyvninger til europeiske land for å evakuere ukrainske pasienter.

Både skadede soldater og kreftpasienter

Martinus Røkkum, leder i SAS Norge kabinforening, er i gruppen med kabinansatte på evakueringsflyvningene. Tirsdag forrige uke fløy han igjen ned til Rzeszow i Polen, som er det medisinske knutepunktet, for å hente ukrainske pasienter som har kommet over grensen.

– Det kan dreie seg om alt fra hardt skadde soldater til sivile kreftpasienter. Ved å evakuere letter vi på kapasiteten til de ukrainske sykehusene, og vi sikrer livsviktig behandling til dem som trenger det, enten det betyr å fly dem til Norge eller andre steder i Europa for helsehjelp, sier han.

En langsiktig avtale mellom Forsvaret og SAS har gjort det mulig å bygge om et vanlig rutefly til en avansert, flyvende ambulanse. SAS drifter og flyr maskinen, mens Forsvarets sanitet sørger for det medisinske og operasjonelle.

– En av SAS' Boeing 737, som er pensjonert fra sivil luftfart, har blitt bygget om til et flyvende sykehus. Igjen står rundt én tredel av setene, og vi har plass til omkring 18 bårepasienter. I tillegg til oss kabinansatte, som sørger for sikkerheten i luften, har vi med oss medisinsk personell fra Forsvaret, sier Røkkum.

Frakter syke til hele Europa

Han forteller om lange dager, der pasientene flys fra Rzeszow til byer som Paris, Amsterdam, Köln, Berlin og Oslo.

– Mange land har kapasitet for sykehusbehandling, og vi flyr pasientene dit de kan få best mulig hjelp for sine behov, sier lederen for SAS Norge kabinforening.

På slike oppdrag er inntrykkene mange.

– Det er definitivt en psykisk påkjenning. Ikke bare har man det visuelle, som å se pasientenes forferdelige brann- eller sprengningsskader, men man bruker også mye tid på å tenke på hva disse menneskene har vært gjennom, og hvilke liv de vil få fremover.

Samarbeid

Siden oppstarten av den medisinske evakueringen i august 2022 har Norge bidratt til å transportere over 1500 pasienter og pårørende, ifølge Regjeringen.

Den medisinske evakueringen fra Ukrainia er et samarbeid mellom flere departementer, de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet, i tillegg til Forsvaret, SAS og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Evakueringen skjer gjennom EUs ordning for sivil beredskap.

Powered by Labrador CMS