Det er rot med feriepengeutbetalingen til ansatte i selskapet Red Handling, som leverer bakketjenester til Norwegian. Illustrasjonsfoto: NeoPhoto

Feriepengerot i Red Handling

Ansatte i det Norwegian-eide selskapet Red Handling opplever å ikke få utbetalt en krone i feriepenger nå som ferien faktisk er her. Parat-advokat Vetle Rasmussen mener dette bryter med norsk lov.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken til historien om lønnsslipper som viser null kroner utbetalt, er en virksomhetsoverdragelse fra Menzies til Norwegian tidligere i år. Nå er Parat på saken for å bistå ansatte som har havnet i en vanskelig situasjon.

Feilutbetaling ved virksomhetsoverdragelse

Roten til problemet ligger i en feilutbetaling fra selskapet Menzies tidligere i år.

Norwegian ønsket kontroll over bakketjenestene for egne flygninger til og fra Oslo lufthavn Gardermoen, som er selskapets hovedbase. De overtok derfor ansvaret for tjenesten fra Menzies ved å etablere et eget selskap, Red Handling, som nå levere bakketjenester til Norwegian sine flygninger. I den sammenheng overtok Red Handling en rekke ansatte fra Menzies ved en virksomhetsoverdragelse. I tillegg rekrutterte det nye selskapet ansatte på egenhånd for å dekke behovet for arbeidskraft.

– Ved overdragelsen betalte Menzies ut et sluttoppgjør, som om ansettelsesforholdene ble avsluttet. Men det ble det ikke, det var snakk om en virksomhetsoverdragelse. Da gjelder andre regler. Feriepengeutbetalingen fra Menzies var ugyldig og bryter med regelverket, sier Parat-advokat Vetle Rasmussen.

Dette har nå skapt problemer fordi Norwegian ved lønnsutbetalingen i juni gjorde ferietrekk for alle ansatte.

– Det er noe som bare skal gjøres hvis det samtidig utbetales feriepenger. Nå ble det gjort uten at det ble betalt ut feriepenger, og de fleste ansatte fikk derfor lite eller ingen lønn nå i juni. Norwegian forstod fort problemet og har forsøkt å rydde opp i dette, men oppryddingen syntes ikke å være den beste, sier Rasmussen.

Ansatte som står uten lønn

Rasmussen sier at dette i praksis resulterer i at mange ansatte nå står uten feriepenger og ikke har råd til å avvikle ferie. Han viser til at arbeidsgiver har plikt til å skjerme ansatte fra slike situasjoner. Utbetaling av feriepenger er ment å sikre at arbeidstaker kan ta ferie når lønn uteblir.

– Husk at vi snakker om lavlønnsgrupper som ofte sliter med å få pengene til å strekke til i hverdagen, og iallfall nå hvor vi står midt i en dyrtid med økende rente, høy prisvekst og lav kronekurs. Det er mange grunner til at ansatte dermed ikke har spart pengene fra feilutbetalingen Menzies gjorde. Mange har ikke forstått at utbetalingen fra Menzies var feriepenger, og innebar at arbeidsgiver ikke ville utbetale lønn i juni. Det kan skyldes språkforvirring, kommunikasjonssvikt eller forglemmelse. Andre kan rett og slett ha vært i en situasjon der pengene måtte brukes der og da for å dekke nødvendige kostnader, sier Rasmussen.

De nyansatte i Red Handling som tidligere ikke har jobbet i Menzies har ikke opptjent rett til feriepenger. De skal da ha mulighet til å la være å ta ut ulønnet ferie, nettopp for å unngå å få en lønnsslipp som viser null kroner.

– Når dette ikke har skjedd, har enkelte ansatte fått en lønnsslipp det fremgår at de skylder arbeidsgiver penger, sier Rasmussen.

Tre ansattgrupper rammet

I praksis er det tre ulike ansattgrupper som er berørt av utbetalingsrotet:

1. Ansatte som jobbet i Mensizes før og har fått feriepenger utbetalt tidligere i år som fullt ut dekker inntektsbortfallet for årets ferie.

2. Ansatte som jobbet i Mensize før, men ikke har opptjent tilstrekkelig med feriepenger for å dekke inn lønnsbortfallet for årets ferie.

3. Ansatte som ikke tidligere har jobbet i Menzies og derved ikke har opptjente feriepengerettigheter.

Tillitsvalgt peker på feiltolkning av lovverk

Parats tillitsvalgt i Red Handling, Lissette Ramognini, mener dårlig kommunikasjon og feiltolkning av regelverk har ført til lønnskrøllet.

– Det var feil å gi et sluttoppgjør når det var snakk om virksomhetsoverdragelse. I tillegg er du ikke pliktig til å ta ut ferie hvis du ikke har opptjent feriepenger. Ansatte uten feriepengegrunnlag skulle derfor hatt muligheten til å si fra seg ulønnet ferie i år i stedet for å bli trukket i lønn, sier Ramognini.

Hun er også opptatt av at Menzies-ledelsen tydeligere burde kommunisert forutsetningene rundt utbetalingen tidligere i vår for å unngå misforståelser når ting først ble gjort slik de ble. Ansatte i Menzies ble informert om at feriepengene ble utbetalt for tidlig, men kommunikasjonen har åpenbart ikke vært god nok, mener Ramognini.

– Da Menzies bestemte seg for å betale ut et sluttoppgjør ved virksomhetsoverdragelsen, tolket de loven feil. Utbetalingen skulle ikke skjedd da, påpeker hun.

Powered by Labrador CMS