Tariffkonferansen 2024

Norske arbeidstakere er dyre, men produktive

Den norske økonomien er fleksibel, plastisk og omstillingsdyktig. Det mener Erling Røed Larsen, samfunnsøkonom og forskningssjef ved Samfunnsøkonomisk analyse (SØA), som med engasjement ga deltakerne på Parats tariffkonferanse en god innføring i norsk økonomi og sysselsetting.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Røed Larsen sammenliknet blant annet arbeidskostnad med produktivitet.
– I Norge er vi dyre, men produktive, slår han fast.

Og hvorfor har det blitt slik?
– Blant kriteriene for en god økonomi er svært høy teknologisk kompetanse. Fordi vi har hatt en høy kostnad på arbeidsstyrken har vi blitt tvunget til å automatisere og avansere oss teknologisk. Vi har hatt god teknologi, og derfor har vi hatt mulighet til å gjøre vår arbeidskraft svært produktiv, sier Røed Larsen.

Norges økonomi er ifølge Røed Larsen omstillingsdyktig, vi har gode velferdsordninger, og er blant verdens mest produktive. Samtidig mener forskningssjefen at vi har visse utfordringer.
– Arbeidstimene våre er under press. Nasjonalformuen vår består hovedsakelig av arbeidstimer, og Oljefondet er lite i forhold. Vi ønsker oss bedre velferd, men vil samtidig jobbe mindre. Det er et regnestykke som må balanseres.

Powered by Labrador CMS