Unn Kristin Olsen i Parat mener budsjettet må bidra til lavere rente og tryggere økonomi – og etterlyser satsing på beredskap.

Parat: Budsjettet er trygt, men mangler løft

Regjeringen legger opp til økt oljepengebruk, men få nye tiltak i årets reviderte nasjonalbudsjett. Parat støtter hovedlinjene, men savner styrking av politiet og sivil beredskap.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2025 innebærer økt bruk av oljepenger – 542,4 milliarder kroner, tilsvarende 2,7 prosent av oljefondets verdi – men uten de store nye satsingene. Parat mener regjeringen i hovedsak har valgt en ansvarlig og trygg retning, i tråd med det Parat tidligere har etterlyst.
– Det er positivt at regjeringen følger opp det de allerede har lovet. I en tid med høy usikkerhet og press på økonomien er det viktig å vise moderasjon og tydelige prioriteringer, sier Unn Kristin Olsen, leder for Parat.

Støtter Ukraina-program og strømstøtte

To av de mest sentrale tiltakene i revidert budsjett er finansieringen av Nansenprogrammet for Ukraina og lanseringen av strømordningen Norgespris. Parat er fornøyd med at begge nå formelt er på plass.
– Dette er tiltak vi har stilt oss positive til tidligere. Norgespris-ordningen, med fastpris frem til 2029 og grense på 4000 kWh, gir trygghet og forutsigbarhet for husholdningene. At regjeringen også følger opp Ukraina-støtten, er både riktig og nødvendig.

Beredskap og politi uteblir

Samtidig etterlyser Parat tydeligere satsing på beredskap i bred forstand – både sivil og totalberedskap – og på politiet.
– Vi hadde håpet på økt støtte til politiet og konkrete løft for sivil beredskap. Dette er områder som krever langsiktig styrking, og vi hadde gjerne sett at det ble fulgt opp allerede nå i revidert budsjett.

Parat forsvar: Positiv til økt driftsbudsjett, men etterlyser mer på personell og infrastruktur

Johan Hovde, leder i Parat forsvar

Leder i Parat forsvar, Johan Hovde, er tilfreds med at regjeringen øker driftsbudsjettet til Forsvaret, men mener det fortsatt gjenstår mye for å møte behovene fullt ut.
– Økt operativ evne handler om at personellet i Forsvaret får trent og øvet tilstrekkelig. Om denne økningen er tilfredsstillende i forhold til den aktiviteten som er nødvendig for å opprettholde nivået, er vi mer usikre på, sier Hovde.

Han peker på at den foreslåtte personelløkningen på 65 årsverk er positiv, men neppe tilstrekkelig for å fylle alle hull. Han understreker samtidig viktigheten av at økt personell også følges opp med investeringer i bygg og anlegg.
– Vi ser positivt på at det legges tilleggsbevilgninger på bordet for å opprettholde takten i etableringen av nybygg. Det er viktig at regjeringen tilleggsbevilger NATOs tredje luftoperasjonssenter (CAOC), slik at dette kan komme raskt på plass, sier han.

Fortsatt usikkerhet rundt rente og prisvekst

Flere økonomer og opposisjonspartier har uttrykt bekymring for at den økte pengebruken i revidert budsjett vil gjøre det vanskeligere å få ned inflasjonen og dermed renteutgiftene for norske husholdninger. Parat mener det er avgjørende å balansere behovet for trygg styring med hensynet til nordmenns økonomiske situasjon. Parat forutsetter at det reviderte budsjettet bidrar til å få ned renten og stabilisere prisveksten.

Powered by Labrador CMS