Parat før mekling: – Fagarbeiderne må få mer
Etter bruddet i kommuneoppgjøret møter partene nå hos Riksmekleren. Parat mener tilbudet til fagarbeidere og ansatte i gruppe 1 var for svakt - og varsler at streikeforberedelsene er i gang.
Hovedkonflikten i forhandlingene mellom YS Kommune og KS handler ikke først og fremst om hvor mye penger som skal fordeles - men hvordan de skal fordeles.
– KS sitt tilbud var for lavt til gruppe 1 i kapittel 4 i hovedtariffavtalen, sier Parats forhandlingsleder Bjørn Are Sæther.
Kapittel 4 omfatter de fleste ansatte i kommunesektoren, og gruppe 1 inkluderer både fagarbeidere, som for eksempel tannhelsesekretærer, og ansatte i stillinger uten særskilt krav til utdanning.
– Dette er blant Parats største medlemsgrupper, og tilbudet til dem må forbedres, sier Sæther.

Også YS Kommune, som Parat er en del av, har vært tydelige på kravene inn i meklingen.
– Matvareprisene stiger, renta er fortsatt høy, og det er tøffe tider for mange. Vi må ha solide tillegg og reallønnsvekst, sa leder av YS Kommune, Trond Ellefsen, da bruddet ble kjent.
YS Kommune krever blant annet at fagarbeidere og ansatte med treårig høyskoleutdanning prioriteres, og at kompetanse og utdanning gir lønnsmessig uttelling.
Ingen kontakt etter bruddet
Siden bruddet 25. april har det ikke vært kontakt mellom partene. Nå møtes YS Kommune, LO Kommune, KS og Riksmekleren for å planlegge gjennomføringen av meklingen.
– Det praktiske legges nå, men det meste skjer i slutten av mai, sier Sæther.
Streikeberedskap – men hemmelig
Parat har allerede startet arbeidet med å planlegge hvilke kommuner og fylkeskommuner som kan bli tatt ut dersom meklingen ikke fører frem.
– Hvem som eventuelt tas ut, holdes selvsagt hemmelig frem til en eventuell streik. Men vi er i gang med å vurdere grupper og geografisk uttak, sier Sæther.
Dersom det ikke blir enighet, kan streik være et faktum fra arbeidstidens begynnelse 28. mai.
Vil unngå konflikt
– Vi vil gjøre alt vi kan for å finne en løsning. En streik rammer ikke bare arbeidsgiver, men også innbyggerne som mottar kommunale tjenester. Det ønsker vi å unngå, sier Sæther.
Han understreker at ingen medlemmer vil bli tatt ut i streik uten beskjed i god tid.
– Vi vil informere tillitsvalgte og medlemmer grundig dersom det blir aktuelt, sier han.
Dette må til
– For at vi skal kunne si ja til et meklingsresultat, må tilbudet til gruppe 1 forbedres. Så enkelt er det, sier Sæther.
Meklingsprosessen starter nå, men de reelle forhandlingene skjer i innspurten 26. og 27. mai. Fristen for enighet er ved midnatt 27. mai - og uten løsning kan streik være et faktum morgenen etter.