Rusreformen: Fraråder avkriminalisering

Parat politiet og Norges politilederlag i Parat advarer mot avkriminalisering av narkotika. Tirsdag deltok de i en stortingshøring om regjeringens forslag til rusreform.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringens forslag til rusreform var gjenstand for en høring i Stortinget denne uka, og Parat politiet og Norges politilederlag i Parat (NPL) deltok med sine synspunkter.

Både Parat politiet og NPL støtter hensikten med reformen, der formålet er å sikre hjelp og oppfølging til personer med rusavhengighet.

– Parat politiet er likevel skeptisk til å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika, og konsekvensene dette kan medføre i det forebyggende perspektivet, spesielt mot barn og unge, sier nestleder i Parat politiet Cecilie Haugsvær Pukstad.

NPL-leder Marit Ellingsen er enig.

– Reformen treffer så mange ulike brukergrupper, og det som er fornuftig oppfølging for tunge rusavhengige, kan framstå direkte skadelig for unge som flørter med rus og rusmidler. Det framstår derfor som uklokt å avkriminalisere bruk og besittelse for alle rusbrukere, sa hun i høringen.

Ellingsen er også bekymret for at politiets mulighet til å avdekke organisert kriminalitet vil bli begrenset.

– Politiet vil med dette forslaget miste viktige verktøy i form av tvangsmidler som politiet er avhengig av for å kunne bekjempe organisert kriminalitet, sier hun.

Rusreformen skal etter planen behandles i Stortinget i begynnelsen av juni.

Se redigert opptak fra høringen

Se hele høringen her

Les også: Politilederne kritiske til rusreformen

Les også: Hjelp, ikke straff mot narkotikabruk (ekstern lenke)

Powered by Labrador CMS