Bergen tinghus. Foto: Marit Hommedal / NTB

Tinghuset i Bergen rehabiliteres

I statsbudsjettet foreslår regjeringen at tinghuset i Bergen rehabiliteres. I startfasen bevilges det 137 millioner kroner, men med en total ramme beregnet til 1,18 milliarder. Parat-leder Unn Kristin Olsen sier dette er en seier for Parat som har bidratt til kampen for nytt tinghus gjennom mange år.

Publisert Sist oppdatert

Om alt går etter planen, kan innflytting i nytt tinghus skje i 2027.

Stort behov for ytterligere midler til rehabilitering

Hovedtillitsvalgt for Parat i domstolene, Rita Boine, sier det er et stort behov for midler til rehabilitering mange steder i landet, men er glad for at det nå satses på tinghuset i Bergen, en sak medlemmer, tillitsvalgte og politisk ledelse i Parat har jobbet med i en årrekke.

– Jeg er også fornøyd med at det er bevilget penger til å kjøpe inn opptaksutstyr til én rettssal i hver rettskrets fra og med 2025, sier Boine.

Hun etterlyser samtidig at regjeringen tar standpunkt og bestemmer seg for fremtidig domstolstolstruktur.

– Jeg frykter at saksbehandlingstiden og sykefraværet i domstolene vil øke. Regjeringen og Stortinget må løse behovene til domstolene i 2024, sier Boine.

Domstoladministrasjonen er bekymret

Domstoladministrasjonen (DA) er også bekymret over mangel på tilskudd og sier at ansettelsesstoppen i norske domstoler fortsetter. Domstoladministrasjonen har blant annet bedt om 55 millioner til fornying av digitalt utstyr for rettssaler og ansatte i domstolene. Samtidig ønsket de 75 millioner til opprustning av domstolslokaler og nye leieavtaler rundt om i landet.

– Regjerings manglende oppfølgning av påviste og akutte driftsbehov i domstolene gjør at stillingsstoppen i domstolene og Domstoladministrasjonen må fortsette, sier direktør Svein Marius Urke i DA.

Urke sier samtidig at han er fornøyd med at regjeringen har bevilget penger til å rehabilitere tinghuset i Bergen og innkjøp av opptaksutstyr til én rettssal i hver rettskrets fra og med 2025.

Powered by Labrador CMS