Hovedtillitsvalgt ved Plaza Hotel i Oslo, Dragoje Milovanovic
– Det er ingen lønn å leve av. Ikke i det hele tatt, sier Drago Milovanovic.

Varsler om elendige lønnsbetingelser i hotell- og restaurantbransjen

Lønna i hotell- og restaurantbransjen er så lav at den knapt er til å leve av, sier hovedtillitsvalgt ved Hotel Plaza i Oslo, Drago Milovanovic, til Dagens Næringsliv. 

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Les hele saken i Dagens Næringsliv. Abonnenter kan også lese hele saken digitalt (dn.no)

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) hadde servitører, kjøkkenassistenter og bartendere en gjennomsnittslønn i 2023 på om lag 415 000 kroner.
– Det er ingen lønn å leve av. Ikke i det hele tatt. Mange har minstelønn på 30.000 kroner i måneden før skatt. Skal du bo i Oslo eller en annen større by, går det ikke opp. De fleste av mine kolleger må ha flere jobber for å klare seg, sier Milovanovic til Dagens Næringsliv.

Til sammenligning tjener en industriarbeider rundt 550 000 kroner i året. I industrien skjer en stor del av lønnsoppgjøret lokalt. Slik er det ikke for ansatte i hotell- og restaurantbransjen, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi krevde fem kroner timen lokalt i fjor, og fikk tilbud om 50 øre til dem med lang ansiennitet. Vi endte på én krone, sier Milovanovic til avisa.

Mange ansatte stiller stadig svakere

Rådgiver Ståle Botn i Parat bekrefter at lønnsbetingelsene i hotell- og restaurantbransjen er dårlige.
– Lønnen er så dårlig at den grenser til hva man kan få i offentlig støtte uten å jobbe, sier han til Dagens Næringsliv. 

Botn påpeker i samme intervju at mange av de ansatte stiller stadig svakere mot arbeidsgivere som dels ikke kan, dels ikke vil gi bedre vilkår.
– Mange ansatte har løs tilknytning, lav kompetanse og liten stillingsprosent. Stadig færre har fagbrev. Mange er arbeidsinnvandrere og forstår dårlig norsk. Få er organisert, sier Botn til Dagens Næringsliv.

Les hele saken i Dagens Næringsliv. 
Abonnenter kan også lese hele saken digitalt (dn.no)

Powered by Labrador CMS