Unn Kristin Olsen, leder i Parat.
– Vi har fått klare tilbakemeldinger fra de fleste av våre tillitsvalgte om at det er ønskelig med én avtale igjen i staten, sier leder i Parat Unn Kristin Olsen.

Parat med krav til lønnsoppgjøret i staten

Økt kjøpekraft og én avtale for alle i staten. Det er de viktigste kravene når lønnsoppgjøret i staten starter om knappe to uker.

Publisert
Lesetid: 1 min

Parat leverte tirsdag sitt krav til hovedsammenslutningen YS Stat, som forhandler på vegne av Parat-medlemmene i staten. Disse kravene blir samordnet med kravene fra de andre YS-forbundene som har medlemmer i staten, og sammen danner dette kravet som blir overlevert statens personaldirektør når forhandlingene starter 22. april.

Vil tilbake til én avtale

I staten er det nå to tariffavtaler – YS' og LOs avtale, og Akademikernes og Unios avtale. Årets store tema, tillegg til økt kjøpekraft, er hvorvidt staten skal fortsette å ha to tariffavtaler.

Denne problemstillingen er ytterligere aktualisert av at både flere statsråder og statens personaldirektør Gisle Nordheim har gitt klart uttrykk for at man ønsker seg tilbake til én likelydende avtale for alle.
– Vi har fått klare tilbakemeldinger fra de fleste av våre tillitsvalgte om at det er ønskelig med én avtale igjen i staten. To avtaler skaper uforholdsmessig mye støy og kaos lokalt. Vi har derfor satt dette høyt på vår prioriteringsliste ved årets hovedoppgjør, sier leder i Parat Unn Kristin Olsen.

–  Ansatte kan få feil lønn

– Etter at avtalene ble mer jevnstore ser vi at mange arbeidsgivere rett og slett ikke klarer å forholde seg til avtalene på riktig måte, noe som øker antall henvendelser til oss. Verre er det at dette mest sannsynlig fører til feil som ikke blir oppdaget, så ansatte blir sittende med feil lønn ute i virksomhetene, supplerer sektoransvarlig Truls O. Bjørhei.

Må få lønn for utdanning

Et annet krav Parat løfter inn i årets forhandlinger er retten til ny vurdering av lønn om du har tatt ekstra utdanning.
– Dette er i tråd med vårt syn på kompetansebygging. Det nye arbeidslivet stiller mye større krav til løpende utvikling av kompetanse, og skal vi motivere de ansatte til å bygge på sin kompetanse, må de sikres en lønnsutvikling i etterkant, sier Olsen.

Tillitsvalgtes lønnsutvikling

Parat ønsker også blant annet at det opprettes garantiordninger for tillitsvalgtes lønnsutvikling.
– Det er de tillitsvalgte som er gullet vårt, og det er av største betydning for partssamarbeidet at vi får gode tillitsvalgte som ønsker å bidra til virksomhetens beste, sier Olsen.

Les mer om avtalene i staten i ParatStat-bladet

Powered by Labrador CMS