Lønnsoppgjøret 2025

Anne Gro Årmo, leder i Tannhelsesekretærenes Forbund, og Bjørn Are Sæther, forhandlingsleder i Parat, representerte Parat hos Riksmekleren under kommuneoppgjøret. Tirsdag kveld ble partene enige og streiken avverget.

Enighet i kommuneoppgjøret - streik avblåst

Etter krevende mekling hos Riksmekleren er Parat og resten av YS Kommune enige med KS. Oppgjøret innebærer lønnstillegg både i 2025 og 2026 - og den varslede streiken blant Parats medlemmer er nå avlyst.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Les Riksmeklerens møtebok her

Fakta: Resultatet i kommuneoppgjøret 2025

  • Minstetillegg til alle: 14500 kroner

  • Fagarbeidere: 15200 kroner

  • Treårig høyskoleutdanning: 15200–18000 kroner

  • Ledere i kapittel 4: 2,8 prosent lønnstillegg

  • Ekstra tillegg fra 1. januar 2026: 1200–1300 kroner

  • Oppgjørsramme: På nivå med frontfaget

  • Etterslep fra 1. mai 2025: Etterbetales som vanlig

Enigheten mellom YS Kommune og KS kom i havn etter midnatt, og ble formelt undertegnet rundt klokken 01.00. Ifølge Bjørn Are Sæther, forhandler i Parat, var det en krevende prosess - men med en klar vilje fra begge parter til å unngå konflikt.
– Dette var en lang og tung runde, men vi opplevde at det var et felles mål om å komme frem til et resultat. Og det gjorde vi, sier han.

Akseptabelt resultat - bedre enn tidligere tilbud

Parat mener resultatet er en forbedring sammenlignet med det tilbudet forbundet tidligere valgte å bryte på.
– Vi har fått gjennomslag for enkelte forbedringer som gjør at vi samlet sett mener dette er akseptabelt. Det var ikke grunnlag for å ta våre medlemmer ut i streik på dette, sier Sæther.

Han viser særlig til to-trinnsmodellen, der det gis et ekstra tillegg fra 1. januar 2026, som en forbedring fra forhandlingsløsningen.

Sikret reallønnsvekst

Lønnsoppgjøret gir nå alle ansatte i KS-området minst 14500 kroner i generelt tillegg. Fagarbeidere får 15200 kroner, mens de med treårig høyskole- eller universitetsutdanning får mellom 15200 og 18000 kroner. I tillegg kommer et nytt lønnstillegg på mellom 1200 og 1300 kroner fra 1. januar 2026.
– Det har vært et viktig krav for YS å sikre økt kjøpekraft, og vi mener vi har fått gjennomslag for en god lønnsvekst i en tøff tid for mange, uttaler Trond Ellefsen, leder i YS Kommune.

For fagarbeidere med toårig fagskole ble det også gjennomslag for høyere garantilønn – noe YS fremhever som en viktig seier for mange av medlemmene.

Rammen for oppgjøret er på 4,4 prosent, i tråd med frontfaget.

Alle stiller seg bak

I meklingen sluttet både YS og LO seg til avtalen Unio og Akademikerne inngikk tidligere i vår. Dermed står alle hovedorganisasjonene i KS-området nå bak en felles avtale. Det gjør at man fortsatt har én likelydende tariffavtale for alle grupper i kommunal sektor.
– KS er glad for at vi har fått en meklingsløsning som ivaretar hele laget av ansatte i kommuner og fylkeskommuner, innenfor en samlet tariffavtale - og samtidig tar hensyn til en svært vanskelig kommuneøkonomi, sier forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS.

Klar til innsats hvis det hadde blitt streik

Parat hadde varslet plassfratredelse for 149 medlemmer i fase 1 og 2: 55 i Bergen kommune, 25 i Vestfold fylkeskommune, 30 i Troms fylkeskommune og 39 i Nordland fylkeskommune. Disse ville gått ut i streik fra arbeidstidens begynnelse mandag 3. juni.
– Våre medlemmer og tillitsvalgte i de aktuelle kommunene var forberedt og klare. Det setter vi stor pris på. De har vært viktige støttespillere i denne prosessen, sier Bjørn Are Sæther.

Stort streikeomfang ble unngått

Totalt kunne over 8700 kommuneansatte blitt tatt ut i streik fra onsdag morgen, med en varslet opptrapping til ytterligere 17500 fra mandag. Parats uttak var en mindre del av dette, men ville blitt en del av en større, koordinert konflikt dersom meklingen hadde brutt sammen.

Parat og YS Stat ble enige tidlig - og nå er alle i havn

Parat og resten av YS Stat ble enige med staten allerede 30. april. Oppgjøret har en økonomisk ramme på 4,4 prosent, og innebærer både et generelt tillegg til alle medlemmer og en lokal pott på 2,7 prosent som skal fordeles innen 31. oktober.
– Vi har fått en profil på oppgjøret som er ganske så likt kravet vårt, med et prosentvis generelt tillegg til alle våre medlemmer, og en lokal pott som gir et godt handlingsrom for våre tillitsvalgte i de ulike etatene og virksomhetene, uttalte Parat-leder Unn Kristin Olsen etter enigheten.

Natt til onsdag kom også LO Stat og staten til enighet etter mekling, og dermed er alle hovedorganisasjonene nå i havn i årets statsoppgjør.

Powered by Labrador CMS