
Færre jobber kveld, natt og helg
Færre nordmenn enn før jobber om kvelden, natten og i helgene. Det viser tall fra en rapport om arbeidstidsordninger som Arbeidsforskningsinstituttet har utført for Parat.
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Stikk i strid med det mange kanskje tror, synker altså andelen som jobber regelmessig om kvelden, om natten og i helgen, ifølge rapporten, som tar utgangspunkt i tall fra SSBs Arbeidskraftundersøkelse og YS Arbeidslivsbarometer.
Samtidig med at kvelds-, natt- og lørdagsarbeid synker, øker andelen som jobber skift eller turnus, viser rapporten. Blant alle sysselsatte er det i 2017 litt over 24 prosent som jobber skift eller turnus, mot 20,6 i 2001.
– Vi har merket oss at det er flere kvinner enn menn som arbeider skift eller turnus. Skiftarbeid øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, diabetes, søvnproblemer og så videre, og det er derfor viktig å følge denne utviklingen nøye, sier Parats forhandlingssjef Turid Svendsen til Parat24.
Færre jobber kveld
36 prosent jobber alltid eller av og til om kvelden. Andelen som jobber kveld har sunket fra 40 prosent i 2006. 13 prosent arbeider regelmessig om kvelden, og dette tallet har også sunket med et par prosent de siste ti årene.
Når det gjelder kveldsarbeid, viser undersøkelsen tydelige aldersforskjeller. Jo lavere alderskategori, jo oftere kveldsarbeid. Turid Svendsen sier dette kan bety at senioritet i seg selv øker muligheten for å velge bort kveldsarbeid.
– Som ventet finner vi mer kveldsarbeid i bransjer som er oppe og går på kvelden og natten; som transport, service, og helse. Selv om ikke kveldsarbeid synes å være direkte helseskadelig, skal vi være klar over at de som ofte eller alltid jobber kveld, oftere er stresset og utslitt etter jobben enn de som jobbe dagtid, sier Svendsen.
Færre jobber natt
Nattarbeid er mindre vanlig enn skift, turnus og kveldsarbeid. Drøyt 14 prosent rapporterer om slik arbeidstid, 4,1 prosent gjør dette regelmessig. Det har vært nedgang i denne typen arbeidstid i løpet av 2000-tallet, og særlig etter 2013.
Også for nattarbeid er det tydelige aldersforskjeller. De unge jobber oftere natt enn eldre. Dessuten jobber fag- og yrkesutdannede ofte natt. Høy inntekt øker sannsynligheten for nattarbeid.
– Det kan bety at nattarbeid kompenseres med økt lønn. Som forventet innebærer jobb i spesialisthelsetjenesten og i transportbransjen oftere nattarbeid. Utdanning «betaler» seg i form av mindre risiko for å ha denne typen ubekvemme arbeidstider, sier Parats forhandlingssjef.
Færre jobber lørdag
Lørdagsarbeid er ikke uvanlig, rundt en tredjedel gjør dette. Også her har andelen som gjør dette sunket gjennom 2000-tallet, og særlig de siste 7--8 årene.
Drøyt 15 prosent av alle arbeidstagere arbeider regelmessig denne dagen
Søndagsarbeid uendret
Søndagsarbeid er mindre vanlig, likevel sier litt over 25 prosent at de alltid eller av og til jobber denne dagen. Her har andelen vært så godt som uendret gjennom hele 2000-tallet. Rundt 10 prosent gjør dette regelmessig.
Stabile ordninger
Turid Svendsen sier at undersøkelsen viser at de ulike arbeidstidsordningene holder seg relativt stabile over tid.
– Det kan blant annet tyde på at robotisering og digitalisering ikke har noen umiddelbar effekt på arbeidstidsordningene i Norge, sier hun.
Overtid synker
Arbeidskraftundersøkelsene måler også hvor mange heltidsansatte som jobber overtid Her har andelen sunket fra 13,2 prosent til 10,3 i 2017. Samtidig øker uregistrert overtid. Det kan du lese mer om i denne saken.
Les også: 300 000 frykter helsa ikke holder
Fakta: Skift/turnus
• Skift-ordninger brukes av bedrifter som har samme bemanningsbehov gjennom hele døgnet, for eksempel i industrien.
• Turnus brukes på sin side som betegnelse på arbeidsplanen når behovet for arbeidskraft varierer gjennom døgnet, for eksempel i helsetjenesten.
(Kilde: arbeidslivet.no)