
Flytogets fremtid usikker
Flytoget får ikke utvide driften slik de ønsket. I stedet overtar nå Vy all persontogtrafikk på hele Østlandet. Det kan bety begynnelsen på slutten for Flytoget – men ikke dersom det er opp til Flytoget selv, lover Parats tillitsvalgte.
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Flytoget har konsesjon på strekningen til Gardermoen frem til 2028. Selskapet har ønsket å utvide driften og kapasiteten med hyppigere avganger, flere stopp og flere linjer. Men nå har Jernbanedirektoratet bestemt at Vy fremover skal drifte all persontogtrafikk for hele Østlandet.
Begrunner valget med økonomi
Osloregionen skriker etter bedre jernbanekapasitet. I et forsøk på å møte behovet tok Solberg-regjeringen initiativ til at Flytoget kunne overta seks sentrale toglinjer på Østlandet for å bedre kapasiteten gjennom Oslo. Dette blir nå ingen realitet. I stedet blir det Vy som drifter alle linjene.
Jernbanedirektoratet begrunner avgjørelsen med kostnadsbesparelse. På sin hjemmeside skriver Jernbanedirektoratet at Vys samlede tilbud var en milliard kroner billigere enn et delt tilbud mellom Vy og Flytoget.
LO jubler, men ansatte i Flytoget reagerer negativt på avgjørelsen.
– Dette er en skuffende avgjørelse. Vi mener at både staten og kundene vil gå glipp av et etterlengtet løft for den norske jernbanen når Flytoget nå ikke får muligheten til å gjennomføre planene som lå i tilbudet deres, sier Parats hovedtillitsvalgt i Flytoget, Sergei Nilsen.
Overrasket og skuffet overtildelingsprosessen
Nilsen er overrasket over vendingen tildelingsprosessen tok.
– Det er klart at vi i Flytoget er både overrasket og skuffet over hvordan tildelingsprosessen utviklet seg. Vi opplevde at forhandlingene gikk bra, og vi ble overrasket da prosessen tok en ny vending med at Vy fikk levere tilbud på Østlandet 1 og 2 samlet, noe vi ikke fikk, sier Nilsen.
Tidligere har Jernbanedirektoratet vært tydelige på at togkjøringen på Østlandet burde splittes i to separate tilbud – pakkene Østlandet 1 og Østlandet 2. Pakke 1 bestod i hovedsak av lokaltrafikk rundt Oslo, mens pakke 2 for det meste hadde regiontrafikk. Vy skulle få gi tilbud på den første pakken, mens Flytoget var såkalt foretrukket forhandlingspart på den andre pakken
Så kom kontrabeskjeden om at Vy likevel skulle få gi et tilbud på begge pakkene samlet, noe Flytoget ikke fikk.
Uvisst hva som skjer etter 2028
I Vys planer, som ligger til grunn for tildelingen, er det lagt opp til at Vy fra 2028 kan overta strekningen som Flytoget i dag leier. "Nå vil Flytoget studere beslutningen fra direktoratet grundig. Det vi vet er at dette innebærer at Flytogtilbudet vil fortsette som i dag de neste fem årene, men det er lagt opp til at tilbudet deretter vil avvikles", skriver Flytoget i en pressemelding fra mars 2023.
Parats hovedtillitsvalgt er likevel klar på at Flytoget skal fortsette å levere, selv om det kan spøke for fremtiden.
– Flytoget fortsetter som før med fullt trykk frem til noe annet er bestemt. Vi har konsesjon til 2028, og hvis vi får bestemme selv fortsetter vi å kjøre kundene våre til og fra flyplassen også i de neste 25 årene. Rammebetingelsene i jernbanen endrer seg dessverre raskt. Det finnes heldigvis mange muligheter for et selskap som leverer solide resultater, så de fleste på Flytoget føler seg veldig trygge på at vi kommer til å fortsette å levere et fantastisk resultat som fleste er veldig fornøyde med, sier Nilsen.
Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, Parat støtter uttalelsene fra Nilsen.
– Vi synes Flytoget et godt tilbud til reisende, og selskapet kan vise til gode tall og høy punktlighet. Vi mener at Flytoget burde fått levert inn tilbud på samme premisser som Vy slik at hele tildelingsprosessen hadde fremstått mer ryddig og rettferdig, sier Olsen.