Parats nestleder Anneli Nyberg er opptatt av at alle har rett på en trygg arbeidsplass fri for vold og trakassering. Foto: Parat.

FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner

25. november er det FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. En viktig dag å markere også i arbeidslivet, for alle har rett på en arbeidshverdag uten vold eller trakassering, mener Parats nestleder Anneli Nyberg.

Publisert Sist oppdatert

Hele 1 av 3 kvinner og jenter blir utsatt for fysisk eller seksuell vold minst én gang i løpet av livet. I noen områder i verden har så mange som 7 av 10 opplevd slike overgrep. Vold mot kvinner og jenter er et av de mest systematiske og utbredte menneskerettighetsbruddene i verden, opplyser FN på sine nettsider.

Hvert år siden 2000 har FN markert den internasjonale dagen for avskaffelse av vold mot kvinner 25. november. Parats nestleder Anneli Nyberg mener det er en viktig dag som også er relevant for arbeidslivet.

– Alle arbeidstakere har rett på en trygg arbeidshverdag uten vold eller trakassering, og her har arbeidsgiver et stort ansvar, påpeker hun.

Internasjonal konvensjon mot vold i arbeidslivet

Parat-nestlederen er fornøyd med at Norge tidligere i år ratifiserte ILO-konvensjon nr. 190 om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet. ILO-konvensjonen nr. 190 er en internasjonal arbeidslivsstandard som omhandler grunnleggende og viktige forhold i arbeidslivet.

– Det var på høy tid at Norge endelig ratifiserte konvensjonen, som ble vedtatt i allerede i 2019 og er den første internasjonale konvensjonen som retter seg mot vold og trakassering i arbeidslivet, sier Nyberg.

Nyberg er også kvinnerepresentant i sivilflyseksjonen i The European Transport Workers’ Federation (ETF). Hun forteller at ETF nå retter søkelyset mot at alle ansatte skal ha rett på en trygg pendlervei mellom arbeid og hjem.

Reiseveien til og fra jobb skal være trygg

– ILO-konvensjonen vektlegger arbeidsgivers ansvar for å sikre en trygg arbeidsplass fri for vold og trakassering, og dette inkluderer også reisevei til og fra jobb, poengterer Nyberg.

En flyplass stenger aldri. I luftfartsbransjen er det aktivitet døgnet rundt, og ansatte begynner eller slutter på jobb ofte sent på nattestid. Det kan mange steder gi en utrygg reisevei, særlig for kvinner.

– Ansatte har lenge hatt utfordringer knyttet til trygg reisevei til og fra jobb, men dette har fått liten oppmerksomhet. Trygg reisevei skal ikke være et luksusgode, men en grunnleggende rettighet som alle ansatte innen luftfartsbransjen skal få oppfylt. Dette er særlig viktig for kvinner. Kvinnelige ansatte som slutter eller begynner på jobb i sene nattetimer, kan være ekstra utsatt for voldelige hendelser, sier Nyberg.

For å lykkes maner ETF nå til felles innsats.

– Hvis arbeidsgivere, fagforeninger og lokale og regionale myndigheter går sammen, kan vi få til felles løsninger for å sikre trygg reisevei til og fra jobb for alle ansatte, sier Nyberg.

Powered by Labrador CMS