Forsvar

8. mai markeres frigjørings- og veterandagen i Norge. Under markeringen på Normandieplassen ved Akershus festning i Oslo, hadde flere NATO-allierte sendt sine representanter for å vise solidaritet med Norge.

Frigjørings- og veterandagen markeres over hele landet

8. mai markeres frigjørings- og veterandagen i Norge. Dagen er til for å minnes frigjøringen etter okkupasjonen under andre verdenskrig, og alle veteraner frem til dagens internasjonale operasjoner. 

Publisert Sist oppdatert

Frigjørings- og veterandagen

  • 8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års okkupasjon. Siden da har vi markert frigjøringsdagen hvert år.
  • Siden 1945 har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i rundt hundre internasjonale operasjoner verden over.
  • I 2011 etablerte regjeringen veterandagen. Denne ble samkjørt med frigjøringsdagen, som fikk navnet frigjørings- og veterandagen.
  • Merkedagen minnes og hedrer vi alle veteranene som har bidratt til frihet, selvstendighet, og fred gjennom sin tjeneste for Norge fra okkupasjonstiden og fram til i dag.

8. mai 1945 ble Norge igjen fritt etter fem års okkupasjon. Siden da har vi feiret frigjøringsdagen hvert år. Vi bruker denne dagen til å glede oss over et fritt og demokratisk Norge og samtidig hylle alle dem – motstandsfolk, krigsseilere og sivilpersoner – som tok opp kampen mot okkupantene, skriver Forsvaret på sine sider. 

Johan Hovde, leder i Parat forsvar. Foto: Vetle Daler

– Mange ofret alt

Leder i Part forsvar, Johan Hovde, deltar på arrangementene i regi av Forsvaret i Oslo, onsdag. Han sier dagen er en påminnelse for alle om innsatsen til de som ofret alt for demokrati og frihet. I tillegg til å huske på alle som hver dag gjør en innsats for Norges forsvar.

– På frigjøringsdagen sender vi våre gode tanker til de som ofret alt for vår frihet og demokrati. Veteranbegrepet ble i 2023 utvidet til å gjelde alle som har tjenestegjort i Forsvaret. Begrepet Veteran inkluderer både internasjonal og nasjonal tjeneste, herunder førstegangstjeneste for militære og sivile, sier Hovde. 

Flere allierte møtte opp for å vise sin støtte til frigjørings- og veterandagen i Norge 8. mai.

Viktig markering

Han oppfordrer arbeidsgivere til å legge opp til at ansatte som ønsker det skal få markere 8. mai i dag. 

– På 8. mai skal vi være stolte over den innsatsen som mange har gitt, og gir til Forsvaret og landet vårt. Mange ofret alt og kom aldri tilbake. Parat forsvar har i alle år deltatt på 8. mai-arrangementet. Dette er en svært viktig dag å markere.  Jeg håper mange arbeidsgiver rundt om i landet vårt gir litt slakk, slik at flest mulig får anledning til å delta på arrangementer rundt om i landet vårt, sier Hovde.

Sjøforsvaret markerte dagen på Normanideplass i Oslo 8. mai.
Powered by Labrador CMS