Jobber for bedre arbeidsvilkår i luftfartsbransjen
Tirsdag var det høringsfrist for et representantforslag om bedre arbeidsvilkår i luftfartsbransjen. Det er en sak Pilotforbundet i Parat lenge har jobbet for. Pilotforbundets leder Carl Gilbert Rego sier de ser stadig nye metoder blir brukt for å presse de ansatte.
Stortinget behandler nå et representantforslag om å bedre arbeidsvilkårene for ansatte i luftfartsbransjen. Det er SVs stortingsrepresentanter Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås og Kirsti Bergstø som har fremmet forslaget.
– Representantforslaget om bedring av arbeidsvilkår gjenspeiler vårt ønske om bedre konkurransevilkår. Det sikrer nødvendige arbeidsplasser, kompetanse i norsk luftfart og sentral samfunnsberedskap, sier Rego.
Pilotforbundet har lenge jobbet politisk for å få gjennomslag for sine ønsker.
– Vi har deltatt på møter på Stortinget der vi har fremmet vårt syn. For øyeblikket foreligger det et forslag som ber Stortinget utrede tilsvarende løsninger som den franske modellen i Norge.
Vil sikre like konkurransevilkår
Rego forteller at han på et møte i European Transport Federation (ETF) møtte kabinansatte i et østeuropeisk flyselskap som ble presset til å jobbe i en såkalt 7-1-ordning, altså syv dager jobb, en dag fri, så syv dager jobb igjen. I et annet østeuropeisk flyselskap tjener de ansatte 5 euro i timen. De som klager, blir overført til kundeservice og telefontjeneste.
– Det er viktig at vi gjør alt vi kan for å sikre like konkurransevilkår for alle som tilbyr luftfartstjenester i det norske markedet. Pilotforbundet, Parat og dets medlemmer innen luftfarten har i en årrekke arbeidet for at Stortinget skal utnytte de mulighetene som eksisterer for å sikre like konkurransevilkår, slik Frankrike har gjort med Decree 2006, som krever at flyselskap som opererer i Frankrike, følger franske reguleringer, blant annet når det gjelder arbeidsliv, sier Rego.
Ønsker et regelverk som sikrer ansattes rettigheter
Det felleseuropeiske regelverket som i stor grad regulerer luftfarten i dag, har gått fra å være et regelverk for sosiale rettigheter til utelukkende å være et minste sikkerhetsregelverk. På europeisk nivå argumenteres det med at sosiale rettigheter er et nasjonalt anliggende, samtidig som det i nasjonale debatter ofte henvises til det europeiske regelverket. Resultatet er manglende ansvar for anstendige reguleringer av ansattes arbeidsforhold, skriver forslagstillerne.
Rego mener det er viktig at Luftfartstilsynet får muligheter til å inspisere flernasjonale luftfartsselskap som opererer i Norge.
– Vi er i besittelse av arbeidsavtaler fra selskaper som har operert i Norge, som rett og slett er hårreisende. Dette kommer fra luftfartsansatte som uttrykker bekymring for å stå frem med fullt navn, sier han.