Langtidsplan for politiet: Regjeringen bekrefter oppfølging etter Stortingets vedtak
Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) bekrefter at arbeidet med en langtidsplan for politiet nå skal settes i gang. Dette skjer etter at Stortinget vedtok å be regjeringen utarbeide en slik plan allerede i juni 2024. Opposisjonen stiller spørsmål ved hvorfor det har tatt ni måneder før arbeidet settes i gang.

I juni 2024 vedtok Stortinget enstemmig at regjeringen skulle utarbeide en langtidsplan for politiet, etter modell fra Forsvarets langtidsplan. Initiativet ble først fremmet av opposisjonspartiene og fikk senere støtte fra regjeringspartiene Ap og Sp.
Bakgrunnen for vedtaket var et økende behov for forutsigbar styring av politiet, slik at ressursfordeling og langsiktige investeringer ikke lenger blir preget av årlige budsjettsvingninger og kortsiktige prioriteringer. Norges Politilederlag i Parat (NPL), Parat politiet og Politiets Fellesforbund har lenge etterlyst en slik plan for å styrke politiets evne til å håndtere både daglig kriminalitet og økende internasjonale trusler.
Organisasjonssekretær i NPL og Parat politiet Wenche Bjørngaard understreket før debatten viktigheten av en slik plan:
– En langtidsplan gir politiet nødvendig retning og forutsigbarhet. Politiet må ha mulighet til å planlegge investeringer i kompetanse, teknologi og tiltak som styrker evnen til å løse oppgavene sine på en god måte, sa Bjørngaard.
Hun pekte også på at mange utredninger har vist behovet for mindre detaljstyring av politiet, slik at ledelsen får mer handlingsrom til å utvikle tjenesten over tid.
Kritikk mot treg oppfølging
Under debatten i Stortinget ble justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) utfordret på hvorfor regjeringen ennå ikke hadde satt i gang arbeidet, til tross for at vedtaket ble gjort ni måneder tidligere.
Fremskrittspartiets Helge André Njåstad stilte justisministeren til veggs og etterlyste handling:
– Hvorfor er ikke regjeringen i gang med langtidsplanen for politiet når dette ble vedtatt av Stortinget i juni i fjor? Når kan vi forvente en konkret plan?
Aas-Hansen svarte at regjeringen har jobbet med å legge et grunnlag for en langtidsplan, og viste til at dette ble varslet i Prop. 1 S 2024–2025:
– Jeg kan understreke veldig tydelig at Stortingets vedtak følges opp. Departementet arbeider nå med å berede grunnen for langtidsplanen, sa hun. Hun la til at regjeringen ser behovet for en mer forutsigbar og helhetlig styring av politiet, men at arbeidet har tatt tid på grunn av nødvendige vurderinger.
Ulike syn på prosessen
FrP og Høyre har vært kritiske til at regjeringen har somlet med implementeringen av vedtaket og mener det har vært uklart når prosessen faktisk skal starte.
Ap og Sp har på sin side hevdet at arbeidet har vært nødvendig for å sikre at planen blir godt forankret og basert på solide faglige vurderinger.
SV og Venstre har fokusert på hvordan planen bør utformes, med særlig vekt på forebygging, digitale trusler og ressurser til politiet i distriktene.
NPL og Parat politiet har vært tydelige på at det er på høy tid at politiet får en tydeligere ramme for sitt arbeid:
– Det er tid for handling. Ved å legge til rette for en langtidsplan for norsk politi kan vi sikre nødvendige ressurser og rammebetingelser for å møte dagens og fremtidens utfordringer til beste for innbyggerne, uttalte Bjørngaard.
Hva skjer nå?
Frank Gran, lokallagsleder i NPL Sør-Øst politidistrikt, som fulgte debatten tett, var positiv til det han hørte i Stortinget.
– Det har vært en spennende dag i Stortinget. Vi opplever at kunnskapsgrunnlaget – eller narrativet – som politiet har forsøkt å formidle til politikerne, faktisk ble gjenkjent og gjengitt i debatten. Det er veldig betryggende, sa han.
Han bemerket også at det var første gang justisministeren så tydelig hadde uttalt at en langtidsplan for politiet faktisk skal komme.
– Selv om det ligger et anmodningsvedtak fra juni i fjor, har vi ikke hørt det bli uttalt så tydelig tidligere. Flere kommenterte at dette var på høy tid, og det at justisministeren nå sier det så klart, synes vi er veldig interessant, sa Gran.
Når det gjelder tidspunktet for lanseringen av langtidsplanen, håper han at den vil være på plass innen høstsemesteret.
– Vi ser nå en økende interesse i Stortinget, på tvers av partiene, for hvordan politiet skal utvikles, hvilke oppgaver vi faktisk skal løse, og hvordan vi skal finansieres. I dette lys, håper vi at langtidsplanen kommer på plass innen høstsemesteret – det burde være en rimelig forventning, sa han.
Justisdepartementet skal legge frem en konkret plan for politiet, men omfang, ressurser og politidirektørens innflytelse er fortsatt uklart. Regjeringen bekrefter at arbeidet er i gang, men opposisjonen kritiserer tidsbruken, mens regjeringen forsvarer prosessen med behovet for grundige vurderinger. Spørsmålet er om planen vil gi politiet forutsigbarhet, eller om prosessen vil trekke ut enda lenger.
Parat har forsøkt å få en kommentar fra Justisdepartementet om når en konkret plan vil foreligge, men har foreløpig ikke fått svar.