Mange må bære utgiftene til hjemmekontoret selv Foto: istock

Mange ansatte betaler for hjemmekontoret

Når de ansatte blir sendt på hjemmekontor, får mange også regningen. En undersøkelse blant Parats medlemmer viser at kun 20 prosent får dekket internettabonnement av arbeidsgiver. Undersøkelsen viser også at over halvparten har en eller annen form for dekning av mobiltelefon. 40 prosent oppgir at de ikke har noen form for godtgjøring for å jobbe hjemmefra.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsen ble foretatt blant Parats medlemmer i juni 2021, en periode hvor mange jobbet hjemmefra.

Arbeidsgiver bør betale for strømmen

Flere har i det siste tatt til orde for at arbeidsgiver bør dekke deler av de ansattes strømutgifter. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson mener arbeidsgivere bør ta deler av strømregningen for ansatte som har blitt forvist til hjemmekontoret.

– Dette innebærer store ekstrautgifter hvis du er uheldig. Å bli sendt på hjemmekontor innebærer i realiteten et solid lønnskutt. Vi står i en akutt situasjon med historisk høye strømpriser, sier Kristjánsson til Nettavisen. I følge avisen er flere fagforeninger enige med han.

Hovedtillitsvalgt Lillian Egelandsaa ved Universitetet i Agder, sier at hun har fått henvendelse fra et medlem som er bekymret over de høye strømprisene, og merutgiftene hen får som følge av hjemmekontor.

"Jeg har nesten ikke strøm på hjemme. Men kan ikke sitter hjemme å fryse i arbeidstiden. Kommer jo da til å få store kostnader som skulle vært dekket av å sitte på kontoret.", skriver medlemmet og lurer på om dette er noe som diskuteres når vi nå skal tilbake til hjemmekontor og strømprisene er skyhøye.

Bruker og betaler egne abonnementer

Lillian Egelandsaa sier at de ikke har inngått noen avtale om bruk av hjemmekontor for de ansatte. Ansatte kan ta med datautstyr hjem. Ved langvarig bruk av hjemmekontor får de tilbud om hjemkjøring av utstyr fra kontoret.

– Mitt inntrykk er at ledelsen har vært på tilbudssiden her, sier Egelandsaa.

De ansatte ved universitetet i Agder må bruke sin egen telefon og internettabonnement når de jobber hjemmefra.

– De som ber om det, kan få dekket inntil 4400 kroner mot kvittering. Men dette beløpet må de skattes av, sier Egelandsaa.

NAV-ansatte bruker tjenestetelefon

NAV ansatte var av de første som ble sendt hjem. I følge nestleder i Parat NAV, Paal Herman Seivaag, var NAV godt sett godt rustet med tjenestetelefoner og bærbare PC'er.

De ansatte i NAV får ikke dekket bredbånd, men de har en kontormobil (tjenestetelefon) som de kan bruke for å få tilgang til internett.

– Kontormobilen kan vi normalt bare ta med hjem inntil 14 dager sammenhengende og maksimalt 30 dager i året. Dette er det gjort unntak for, så i realiteten har medlemmene våre i NAV hatt fri tilgang til telefon og internett for å utføre sine arbeidsoppgaver. Ansatte i NAV som har behov for det har også fått inntil 5000 kroner for å sikre et godt fysisk arbeidsmiljø hjemme, sier Seivaag.

Er i forhandlinger

Akkurat nå forhandles det om en avtale om retningslinjer for hjemmekontor for ansatte i NAV. Holdningen til NAV er at de ønsker en hybridordning, hvor ansatte jobber noe hjemmefra og noe på kontoret. Etter det Parat24 erfarer er en av utfordringene i forhandlingene telefon og skatt.

– Et viktig prinsipp er at den ansatte ikke skal betale for å gjøre jobben sin hjemmefra, sier Seivaag.

Mediebransjen: Lite involvering av tillitsvalgte

I følge Leder av Parat Media, Liz Ovesen er hjemmekontorordninger i mediebransjen i liten grad diskutert med tillitsvalgte. Der hvor det er gjort er det gjort på konsernnivå.

– Dekning av utgifter til hjemmekontor er i stor grad avtalt i lokale forhandlinger og i individuelle ansettelsesavtaler lenge før nedstengingen i mars 2020, sier Ovesen.

Store variasjoner

Parat Media har laget en oversikt over medlemmenes betingelser ved bruk av hjemmekontor. Denne viser at det er store variasjoner, fra de som ikke får dekket noe til de som f har dekket 600 kroner per måned til hjemmekontoret.

I en virksomhet har de innført koronatilpasset bredbåndstøtte. Denne er knyttet til prosentandelen hjemmekontor. Jobber du 50 prosent eller mer hjemme får du dekket noe, dersom du jobber mindre enn 50 prosent hjemme får du ikke noe, forteller Ovesen.

­– Dette er urimelig, og denne saken er nå løftet opp på konsernnivå, sier Ovesen. Hun understreker imidlertid at hennes hovedinntrykk er at kostnader til hjemmekontor dekkes av arbeidsgiver, både når det gjelder internettilgang, telefon og utstyr til hjemmekontor.

Ønsker sjekkliste

Parat Media og Mediebedriftenes Landsforening i NHO ble i forhandlingene i 2020 enige om å forsøke å komme frem til en felles forståelse av hvilke områder som bør drøftes mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte når en benytter hjemmekontor.

– Målet vårt er å komme frem til en felles anbefaling om hva som bør drøftes mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte på enkelte virksomhet, sier Ovesen.

Powered by Labrador CMS