Fra venstre: Marie Gausel (rådgiver i Parat), Rolf A. Vestvik (kommunikasjonssjef i YS) og Anneli Nyberg (rådgiver i Parat). De representerte Parat og YS på Etisk handel-konferansen 29. april.

Når handel handler om menneskerettigheter

Som medlem i Etisk handel Norge er Parat med på å sikre rettferdige arbeidsforhold verden over - og får samtidig hjelp til å følge opp åpenhetsloven.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 2 min

Fakta: Etisk handel Norge

  • Etablert: 2000 (tidligere kjent som Initiativ for etisk handel)

  • Hva de jobber for: Mer rettferdige og bærekraftige leverandørkjeder – med respekt for menneskerettigheter, arbeidsforhold og miljø

  • Hvem som er med: Over 200 medlemmer – blant annet fagforeninger, bedrifter, offentlig sektor og organisasjoner

  • Hva de tilbyr: Praktisk hjelp til å vurdere risiko i leverandørkjeder, følge opp åpenhetsloven og gjøre ansvarlige innkjøp

  • I 2024: Mer enn 3500 deltok på kurs og arrangementer i regi av Etisk handel

Parat er medlem i Etisk handel Norge – en organisasjon som jobber for at varer og tjenester skal produseres på en måte som tar hensyn til menneskerettigheter, arbeidsvilkår, miljø og samfunn. Det gjør de blant annet gjennom å hjelpe medlemmene med å identifisere risiko i leverandørkjedene og sette inn tiltak der det trengs.

– Mye av jobben Etisk handel gjør er lett for oss å engasjere oss i, siden de blant annet jobber med et rettferdig og bærekraftig arbeidsliv rundt omkring i verden. De hjelper medlemsbedrifter og organisasjoner til å gjøre gode aktsomhetsvurderinger når man kjøper varer og tjenester, sier rådgiver i Parat, Anneli Nyberg.

Sterke historier og alvorlige tema på konferansen

Sayragul Sauytbay holdt et sterkt innlegg på Etisk handel-konferansen 29. april, der hun delte sin historie som tidligere fange i en kinesisk interneringsleir i Xinjiang.

På årets Etisk handel-konferanse i april var Parat til stede sammen med flere andre medlemsorganisasjoner. Et av de sterkeste innslagene kom fra Sayragul Sauytbay – lege og lærer fra Xinjiang-provinsen i Kina. Hun fortalte om egne opplevelser fra en av de mange interneringsleirene der den muslimske uigur-befolkningen holdes fengslet.

Historien hennes var brutal: Hun ble utsatt for både tortur og voldtekt før hun til slutt klarte å flykte og fikk politisk asyl i Sverige. I dag reiser hun verden rundt for å skape oppmerksomhet om overgrepene som fortsatt foregår i regionen - og for å legge press på kinesiske myndigheter.

Det er stadig større bevissthet rundt risikoen for at varer vi importerer kan være produsert under slike forhold. Her spiller Etisk handel Norge en viktig rolle, ved å kartlegge risikoområder, informere og støtte medlemmene i å ta gode valg.

Et viktig verktøy i møte med lovkrav

Etisk handel Norge er også en viktig ressurs for Parat når det gjelder å oppfylle kravene i åpenhetsloven. Loven, som trådte i kraft i 2022, krever at norske virksomheter hvert år vurderer risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i egen virksomhet og leverandørkjede.

Parat får støtte og veiledning fra Etisk handel i dette arbeidet - blant annet gjennom kurs, maler og konkrete verktøy for risikovurdering.

Medlemskap med effekt

Årsberetningen for 2024 viser at Etisk handel Norge er en organisasjon med høy aktivitet. Over 3500 personer deltok på kurs og arrangementer det siste året, og 211 virksomheter - deriblant Parat - er nå medlemmer.

Blant tiltakene som trekkes fram, er opplæring i tekstilfabrikker i Bangladesh og prosjekter mot tvangsarbeid i Myanmar. Etisk handel har også bidratt til å styrke bærekraftig produksjon av cashewnøtter i Elfenbenskysten og Sørøst-Asia.

Samtidig har organisasjonen vært en tydelig stemme i det politiske arbeidet med å videreutvikle åpenhetsloven og fremme ansvarlig innkjøpspraksis – særlig i offentlig sektor.

Sammen for et bedre arbeidsliv

Gjennom medlemskapet i Etisk handel er Parat med på å støtte et viktig arbeid for arbeidstakere og lokalsamfunn verden over. Etisk handel Norge gir Parat både kunnskap og verktøy - og mulighet til å ta del i noe større: En internasjonal innsats for en mer rettferdig og ansvarlig global økonomi.

Powered by Labrador CMS